Najteže je na jugu zemlje

Najteže je pogođen jug zemlje, a velik broj stradalih su građevinski radnici, beskućnici i starije osobe.

Toplotni udar koji već tjedan dana hara Indijom odnio je više od 1100 života i nastavit će se sljedećih dana, objavile su vlasti u srijedu.

Najteže je pogođen jug zemlje, a velik broj stradalih su građevinski radnici, beskućnici i starije osobe.

U New Delhiju meteorolozi predviđaju nastavak temperatura oko 45 Celzijevih stepeni iduće sedmice, što će dodatno otežati život hiljadama koje žive na ulici.

Očekuju se obilne kiše

"Poboljšanje treba nastupiti nakon 2. juna kada se očekuju obilnije kiše", rekao je za AFP Brahma Prakash Yadav iz Indijskog meteorološkog zavoda.

Stotine ljudi, uglavnom siromašnih, umire svake godine od vrućine, a deseci hiljada ostaju bez električne energije.

U državi Andhra Pradeshu, najteže pogođenoj, od 18. maja je umrlo gotovo 900 ljudi pa vlasti organiziraju raspodjelu vode.

U susjednoj državi Telangani, gdje se temperatura za vikend popela na čak 48 Celzijevih stepeni, u nedjelju dana je umrlo više od 200 ljudi.

Jedanaest ih je umrlo u Orissi, na istoku, a 13 u susjednom Zapadnom Bengalu.

Problemi sa strujom

U Gurgaonu, blizu New Delhija, stanovnici ostaju bez električne energije i do deset sati na dan, budući da je mreža preopterećena zbog velikog broja klimatizacijskih uređaja.

Monsunsku kišu s posebnim nestrpljenjem očekuju poljodjelci. Oborine se krajem mjeseca očekuju u Kerali, na jugu, ali će im trebati sedmice da dođu do sušnih dolina na sjeveru zemlje.