Njemački mediji upozoravaju

Oni su muškarci, stari od 30 do 60 godina, rade u timu i to visokoprofesinalno - tako njemačka kriminalistička policija opisuje ljude sa Kosova koji džepare putnike po diseldorfskom aerodromu, gdje je lane bilo ukradeno 2.000 kofera.

"To su kosovski Albanci, stari od 30 do 60 godina, koji veoma profesionalno rade", rekao je za njemačku televiziju "N-TV" predstavnik kriminalističke policije Disledorf Jirgen Trin i objasnio zašto su aerodromi omiljeni za takvu vrstu krađa.
"Tu postoje mnogi putnici sa skupim stvarima u koferima", rekao je Trin i dodao da je to izazov za lopove koji u toku dana na aerodromu pričine štetu od oko 2.600 eura.
Televizija upozorava putnike na trikove profesionalnih lopova.
U televizijskom prilogu vidi se jedan čovjek, trgovac nakitom, kako sjedi u nekom kafeu na diseldorfskom aerodromu, zatim pored njega jedan čovjek ispušta par novčića i, dok time privlači pažnju žrtve, druga dvojica zakljanjaju vidik putniku, a četvrti čovjek mu mirno odnosi kofer.
Ta televizija je objavila da je od početka godine uhapšeno 30 osoba na diseldorfskom aerodromu i da je zato broj policajaca koji tamo "krstare" udvostručen.
Policija kaže da je od tada na aerodromu broj pljački putnika veoma smanjen, ali to, kako prenosi N-TV, ne znači da putnici mogu da odahnu, pošto bande onda presele "operacije" na neki drugi aerodrom - na primjer, onaj u Frankfurtu.