Revolucionarna procedura

U Velikoj Britaniji je obavljena prva transplantacija “mrtvog” srca. Riječ je o proceduri u okviru koje se srce, koje neko vrijeme nije radilo, osposobljava za rad u tijelu živog recipijenta.

Kod običnih transplantacija uzima se živo srce osobe kod koje je utvrđena moždana smrt. Novi pristup obuhvata oživljavanje funkcije mrtvog srca prije nego što se smjesti u sistem za čuvanje organa (OCS) kako bi sačuvalo kvalitet do operacije.
Recipijent je 60-godišnji Husein Ulucan iz Londona. Kako je saopšteno iz bolnice “Papvort”, u Kembridžiru, gdje je obavljena revolucionarna procedura, on se “začuđujuće dobro oporavlja” kod kuće, nakon što je samo četiri dana proveo na odjeljenju intenzivne nege.
Postignuti uspjeh znači da bi u budućnosti moglo da se obezbjedi 25 odsto više organa za transplantacije, a samim tim i da se spase više života.
“Do ovog renutka smo mogli samo da transplantirano organe dobijene od donatora koji su doživjeli moždanu smrt. Međutim, istraživanje obavljeno u Papvortu omogućilo nam je da razvijemo novu tehniku koja do sada nije korišćena nigdje na svijetu kako bismo obezbjedili najbolji mogući ishod za naše pacijente koristeći srca od donatora čije je srce prestalo da kuca”, kaže Sajmon Meser, koji vodi evidenciju o transplantacijama srca.
Husein Ulucan, kome je život bio otežan poslije srčanog udara 2008, kaže da je prije operacije jedva hodao i često ostajao bez daha.
“Sada se svakim danim osjećam sve jačim, a jutros sam, bez problema, pješke otišao u bolnicu”, kaže on.