Finansijska pomoć za pokrivanje putnih troškova

U slučaju da azilantu bude odbijena boravišna dozvola, Savezna Republika Njemačka za dobrovoljnu repatrijaciju ili premještaj, nudi finansijsku pomoć za pokrivanje putnih troškova.

U brošuri koju je osigurao portal "Indeksonline", možete pronaći dodatne informacije o ostalim postupcima kako bi se utvrdilo da li i dalje želite da se vratite u svoju domovinu trajno, ili ako želite da se prebacite u nekoj trećoj zemlji koja želi da vas prihvati.

"Iskoristite priliku dobrovoljne repatrijacije ili premještaja kako bismo planirali okolnosti i vrijeme vašeg odlaska, zajedno sa imigracionim vlastima", stoji između ostalog u ovoj brošuri, prenosi Indeksonline.

Prema ovoj brošuri, postoji niz programa pomoći, koji pokrivaju troškove putovanja, početnu pomoć u obliku financijske pomoći ili radnih mjesta i programa obrazovanja i obuke.

U brošuri se kaže da su usluge programa dobrovoljne i nema zakonske osnove da primite, a u slučajevima neprihvatanja neće ponuditi nikakve usluge.

"Početna uplata za putovanje neće se dati građanima zemalja koje nisu članice Evrope, odnosno zemalja koje nisu u EU, koji mogu ući na saveznoj teritoriji Njemačke bez vize, i koji su putovali u Njemačkoj nakon datuma stupanja bez viza", stoji također između ostalog u ovoj brošuri.

Početna pomoć za odrasle je do 750 eura, a za djecu do 12 godina do 375 eura.





/ Indeksonline /