Rušenje A320

U jeku napada 11. septembra 2001. godine, sigurnost u avionima širom SAD-a i Evrope dobila je novi dramatični izgled.

Mnogi koraci koje su vlade i aviokompanije potom osmislile načinjeni su kako bi potencijalne teroriste držali podalje od kokpita, a ne da spriječe probleme koji bi možda mogli nastati unutar same pilotske kabine.
U SAD-u pravila su malo strožija tako da postoji i program koji dozvoljava pilotima da nose oružje ukoliko se nepoželjna osoba nađe unutar kokpita.
Čelična vrata osigurana šifrom upravo je jedan od oblika povećanog osiguranja nakon 11. septembra, a nažalost njegovo dobro funkcionisanje potvrdila je nesreća u kojoj je poginulo 150 osoba. Pilot nije mogao preuzeti kontrolu nad avionom jer je ostao iza vrata koja su ostala pod kontrolom kopilota, čini se sada, sa smrtonosnim namjerama.
On je uzalud pokušavao otvoriti vrata dok je kopilot mirno spuštao avion na kurs prema francuskim Alpama.
U slučaju aviona Germanwingsa, sistem osiguranja radio je protiv interesa većine osoba u avionu i spriječio je pilota da letjelicu uspravi i bezbjedno spusti na najbliži aerodrom.
U SAD-u postoji dodatno pravilo koje nalaže da pri izlasku pilota iz kokpita na njegovo mjesto mora ući drugi član posade kako bi se osiguralo da se u kokpitu uvijek nalaze najmanje dvije osobe. Evropske kompanje, uključujući Lufthansu, nemaju takav sistem izlaska i ulaska u kabinu.