Kopilot na letu Germanwingsa 9525

Njemački kopilot Andreas Lubitz namjerno je oborio avion Germanwingsa u kojem je poginulo 150 putnika i članova posade, prvi su pokazatelji istrage o toj nesreći.

U njemačkom gradu Montabauru poznanici 28-godišnjeg Lubitza kazali su za AP da on nije pokazivao znakove depresije kada su ga vidjeli posljednji put prošle jeseni, kada je obnavljao pilotsku dozvolu.
"Bio je sretan što ima posao u Germanwingsu i išlo mu je dobro", rekao je član letačkog kluba LSC Peter Ruecker, koji je nadgledao Lubitza kada je učio letjeti.
Tada je bio tinejdžer i dobio je dozvolu za letenje. Nakon što je završio tešku pripremnu školu, primljen je na obuku pilota u Lufthansi, rekao je Ruecker.
Opisao je Lubitza kao "tihog", ali prijateljskog mladog čovjeka.

Položio psihološke evaluacije

"Andreas je postao član kluba u mladosti kako bi ispunio san. Ispunio je svoj san, san koji je sada platio životom", navodi se na web-stranici letačkog kluba LSC.
Lubitz je u Germanwingsu počeo obuku 2008. godine i prvo je radio kao stjuard, kazao je menadžer Lufthanse Carsten Spohr na press konferenciji u četvrtak. Dodao je da nije bilo ništa neobično u njegovim rezultatima obuke.
Također je rekao da je Lubitz prije šest godina bio na edukaciji u SAD-u, napravio je potom kratku pauzu, pa ponovo izrazio želju da nastavi rad u kompaniji.
Položio je i posljednje psihološke evaluacije koje redovno imaju u kompaniji i nije pokazivao nikakve znakove nestabilnosti, već je imao dobar rezultat, navedeno je.

Imao 630 sati leta

Lubitz se nalazio i u bazi američke Savezne uprave za civilnu avijaciju (FAA), u kojoj se navodi da je ispunio visoke edukacijske i medicinske standarde koje je postavila ta agencija.
U Germanwingsu je zaposlen u septembru 2013, a imao je iza sebe 630 sati leta, objavila je u četvrtak Lufthansa.
Germanwings je u utorak objavio da je pilot imao više od 10 godina iskustva te više od 6.000 sati leta na letjelicama Airbusa.
Kako iz Seyne-Les-Alpes, sela u blizni mjesta nesreće, izvještava reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak njemačka policija ubrzano radi na pronalasku informacija o Lubitzovom životu.

'Zabavan, ljubazan...'

Lubitzovi susjedi i znanci iz Montabauru rekli su novinaru Reutersa da je bio "normalan momak" i "pristojan mladić".
"Posve normalan momak", kazao je Klaus Radke, šef mjesnog letačkog kluba gdje je Lubitz dobio svoju prvu dozvolu. "Znam ga kao pristojnog, zabavnog, ljubaznog mladića".
Taj gradić s 12.000 stanovnika u šoku je otkako je objavljeno da je njihov sugrađanin namjerno odveo kolege i putnike u smrt.
"Nemam riječi. Nemam objašnjenja. Bio je dečko kao svaki drugi. Imao je puno prijatelja, nije bio usamljenik", rekao je kolega iz letačkog kluba Peter Raucker.
"Šokiran sam i iznenađen kao i vi", rekao je Armin Pleiss, ravnatelj srednje škole u Montabauru gdje je Lubitz maturirao 2007. godine.