Islamska bankarska načela: kredit bez kamate

Nakon Velike Britanije i Njemačka je dopustila ulazak na svoje tržište banci koja posluje po islamskim načelima.

Njemački finansijski nadzornici izdali su licenciju Kuveyt Türk Bank koja slijedi načela šerijatskog prava.

Najzanimljivija karakteristika "šerijatskog bankarstva" je da izričito zabranjuje zaračunavanje kamata.

Njemački Handelsblatt objavio je jučer da će Kuveyt Türk Bank, koja ima sjedište u Istanbulu, u julu otvoriti tri poslovnice – u Mannheimu, Berlinu i Frankfurtu, a do konca ove godine i u Kölnu.

U Njemačkoj živi 4,5 miliona muslimana.

"Istraživanje tržišta pokazalo je da 21 posto muslimana u Njemačkoj podržava islamsku banku", kazao je Kemal Ozan, šef Kuveyt Türk Bank.

Više od 900.000 muslimana brzo bi moglo pristupiti "Allahovoj banci", kako je nazivaju njemački mediji.

Islamski bankari ističu da očekuju godišnji prihod do 1,6 milijardi eura.

"Islamsko bankarstvo je ne samo vjerski, nego i održiv i društveno odgovoran finansijski model", ističe Kemal Ozan.

Islamsko bankarstvo zabranjuje špekulativna ulaganja i kamate. Pri kupnji nekretnina ulazi se u partnerstvo s kupcem.

On i banka zajedno kupuju stan, a kupac zatim u mjesečnim ratama otplaćuje banci stan i povećava svoj udio u vlasništvu. Rata se sastoji od fiksnog iznosa za otkup vlasništva, a drugi je najamnina za preostali udio vlasništva. Što se više otkupi udjela, najamnina je manja.

Ugovori koji se jednom sklope fiksni su. Banka preuzima rizik zajedno s kupcem, pa problemi poput divljanja švicarca ne bi bili prevaljeni isključivo na kupca, a da ih banka i ne osjeti. Pomoć partneru je vjerska dužnost banke, kažu, prenosi Večernji.hr.

Halal banke u pet koraka

1. Šerijatsko pravo
Islamsko bankarstvo slijedi islamske smjernice i načela (šerijatsko pravo). Jedno od glavnih načela govori da sva ulaganja moraju biti izvedena po načelu odgovornog poslovanja uz poštovanje etike i morala.

2. Ograničena investiranja
Zabranjeno je investiranje u igre na sreću, pornografiju, trgovinu oružjem, svinjetinom i alkoholom, što je u načelu s islamskim načinom života. Ujedno, ne ulaže se u prezadužena poduzeća.

3. Zabranjuju špekulacije
Jedno od osnovnih pravila islamskog bankarstva je isključivanje gerara, odnosno špekulacija, odnosno visokorizičnih transakcija koje špekulantima mogu nositi visoku dobit ali i mogućnost gubitka.

4. Nema kamata
Nema kamata kao forme čiste zarade, već banke naplaćuju naknade. Ako neko kupuje nekretninu, ne zadužuje se uz kamatu već nekretninu kupi banka koja je korisniku kredita prodaje na rate.

5. Podjela dobitaka
Banke i klijenti u partnerskom odnosu dijele dobitak i gubitak. Modeli financiranja zasnivaju se na prodaji, partnerstvu, najmu i podjeli, pri čemu u svakom poslu i banka i klijent snose određeni dio rizika.