Osuđena zbog ubistva supruga

Američka država Georgija odgodila je prvu egzekuciju 70-godišnje žene jer su otkrili da im lijekovi koje koriste u injekcijama za pogubljenje nisu uredu.

Službenici su prvo zvali farmaceuta i tada su odlučili odgoditi pogubljenje zbog opreznosti. Jedina supstanca koja se koristi u ove svrhe u Georgiji je pentobarbital. Tokom testiranja utvrđeno je da se injekcija zamuti, što se ne bi smjelo dogoditi. 
Četrdesetšestogodišnja Kelly Renee Gissendaner trebala je biti pogubljena zbog ubistva supruga Douglasa Gissendanera iz februaru 1997. godine. Egzekucija je bila planirana za ponedjeljak u 19:00 sati po lokalnom vremenu u zatvoru Jackson, a novi datum nije objavljen. Sada se čeka odluka Vrhovnog suda. 
Njeni advokati su tražili odgađanje izvršenja presude jer imaju nove dokaze da Gissendaner nije ubila svog supruga. Također, kazali su da je prošla kroz tešku rehabilitaciju i da se oporavila i promijenila.
Ranije je na sudu rečeno da je Gissendaner planirala ubistvo svog muža sa dečkom Gregoryjem Owenom, koji će moći izaći na uvjetnu jer je pristao svjedočiti protiv nje i biti osuđen na doživotnu kaznu zatvora. 
Gissendaner je 16. žena koja je osuđena na smrt u SAD-u otkako je Vrhovni sud 1976. dozvolio da se vrate smrtne kazne. Do sada je pogubljeno 1.400 muškaraca.
Kelly i Douglas su imali problematičan brak i često su prekidali i vraćali se jedno drugom, razvodili se i ponovo vjenčavali. U vrijeme njegove smrti, Kelly je bila 28-godišnja majka s troje djece (12, 7 i 5 godina). Umjesto da se opet razvede nagovorila je svog dečka Owena da ga ubije. 
Uradio je to. Napao je Douglasa u njegovom domu, natjerao ga da vozi u napušteno područje, odveo ga do šume i izbo nožem. Potom su mu tijelo stavili u automobil koji su zapalili kako bi prikrili tragove. No, slučaj je razotkriven, a njen momak Owen svjedočio je protiv nje.