Talibani preuzeli odgovornost za napad u kojem je poginula najmanje jedna osoba.

Najmanje jedna osoba je poginula u samoubilačkom napadu na Ambasadu Turske u Kabulu u četvrtak ujutro, objavilo je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Bombaš samoubica zaletio se vozilom punim eksploziva u zgradu Ambasade, a napad se dogodio u inače dobro čuvanom dijelu grada u kojem se uz tursku, nalaze  i ambasade Njemačke i Irana.
Od jačine eksplozije popucala su stakla na zgradama ambasade.
"Meta samoubilačkog napada bila su vozila Turske ambasade“, izjavio je zamjenik afganistanskog ministra unutrašnjih poslova Ayoub Salanghi.

Talibani preuzeli odgovornost

Odgovornost za napad preuzeli su talibani.
Napadi na diplomatske misije u Kabulu nisu rijetkost. U novembru prošle godine na meti bombaša je bila Ambasada Ujedinjenog kraljevstva u Kabulu.
Tada je ubijeno pet osoba, uključujući i jednog britanskog državljanina.
Afganistanska vojska pokrenula je nekoliko značajnih vojnih akcija nakon povlačenja snaga NATO-a u decembru prošle godine.
Sada se pripremaju za novu ofanzivu protiv talibana na jugu te zemlje, sve u cilju da preduhitre sada već tradicionalne talibanske napade u proljeće.
Afganistanski vojnici pripremaju se za novu ofanzivu u južnoj pokrajini Helmand, a ona se smatra uporištem talibana i jednom od glavnih ruta za trgovinu drogom.
Afganistanska vojska i policija godinama se obučavaju za borbu protiv talibana, ali finansijski resursi polako presušuju i time se broj vojnika smanjio na 228.000.