Oko 240 osoba iz ove dvije zemlje

240 Albanaca sa Kosova i Albanije je broj za koje se vjeruje da se bore za islamsku državu u Siriji i Iraku.

Ova brojka objavljena od strane "Međunarodnog centra za studije radikalizma" (ISCR) iz Londona pokazuje da na teritorijama okupiranim od strane terorističke organizacije se bori više Albanaca od mnogih drugih naroda iz cijelog svijeta, prenosi portal "Indeksonline".

Karta koju je objavio ISCR pokazuje da ima više Albanaca nego Afganistanaca, Palestinaca koji su lojalni, čak i više nego građani zemalja Zapada.

Prema karti, 90 stanovnika iz Albanije navodno se bore na okupiranim teritorijama islamske države, dok je sa Kosova negdje oko 100-150 ljudi.

Iz zemalja Balkana, samo za Bosnu i Hercegovinu se pretpostavlja da ima više osoba koje se bore za terorističku organizaciju, tačnije 350 osoba, prenosi portal "Indeksonline".

Od drugih evropskih zemalja, Francuska je ta koja ima najveći broj stanovnika koji se bore za ISIS, 1200 državljana koji su u borbama u Siriji i Iraku.

Najviše ima iz Saudijske Arabije, tačnije 1500-2500, i iz Tunisa, za koji se vjeruje da ima do 3.000 ljudi koji se bore za ovu terorističku organizaciju.

/ Indeksonline /