Klasična egzekucija

Policajci su ubijeni iz blizine, dok su sjedili u policijskom vozilu u Brooklynu, New York.

Napadač je iz zasjede upucao u subotu dvojicu policajaca u New Yorku i potom izvršio samoubistvo, objavila je policija, a na društvenim mrežama se pojavio post koji upućuje da se možda radi o osveti za nedavno ubistvo jednog Afroamerikanca, prenose agencije.
Pokaže li se da je napad u vezi sa smrću Erica Garnera, koga su policajci ugušili prilikom hapšenja, ono bi moglo dodatno raspiriti rasne napetosti koje su već izazvale proteste širom Sjedinjenih Američkih Država.
Policajci su ubijeni iz blizine dok su sjedili u policijskom vozilu u Brooklynu, rekao je komandant policije William Bratton na konferenciji za novinare, na kojoj je bio i gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.
Ubicu je identificirao kao Ismaaiyla Brinsleya (28), koji je prišao automobilu i otvorio vatru iz poluautomatskog pištolja.

Blokiran najveći tržni centar

"Potom je pobjegao u obližnju stanicu podzemne željeznice i pucao si u glavu", dodao je Bratton.
Ubijeni policajci su Rafael Ramos (40) i Wenjian Liu (32). Liu je u braku dva mjeseca, a Ramos je otac 13-godišnjeg dječaka.
"Iako još istražujemo sve okolnosti, nema sumnje da se radi o ubistvima, o klasičnoj egzekuciji", rekao je Bratton.
Američki predsjednik Barack Obama osudio je ubistva, rekavši da policajci "zaslužuju poštivanje i divljenje svakoga dana".
Budući da je Brinsley bio crnac te s obzirom na objavu koja je stavljena na Instagram, ne isključuje se veza ovih ubistava s onim Garnera, ali i Michaela Browna, crnog tinejdžera koji je ubijen u augustu u Fergusonu.
Stotine demonstranata ispunile su najveći američki tržni centar, u nizu protesta zbog više slučajeva ubistva nenaoružanih Afroamerikanaca koja su počinili bijeli policajci.
Demonstranti su prekinuli jedan od najprometnijih dana za kupovinu tokom praznika u tržnom centru Mall of America u Bloomingtonu, savezna država Minnesota, noseći slogane s natpisima kao što je "Životi crnaca su važni" i držeći ruke podignute iznad glave.
Ovim gestom oni su odali poštu Brownu, crnom tinejdžeru, koga je u Fergusonu ubio policajac bijelac.
Neki svjedoci tog događaja kažu da je Brown držao ruke iznad glave kada je ubijen 9. augusta.

Val protesta širom SAD-a

Njegova smrt i kasnija odluka Velike porote da ne osudi policajca koji ga je ubio izazvali su val protesta.
Kako je objavljeno na Facebooku, u protestu u tržnom centru u Bloomingtonu učestvovalo je najmanje 3.000 ljudi.
Iako je policija bila spremna reagirati, tokom demonstracija niko nije uhapšen, a većina demonstranata razišla se oko podneva, prenosi AFP.
Demonstranti širom SAD-a protestiraju sedmicama nakon odluke Velike porote u Fergusonu, država Missouri, da oslobodi policajca zbog ubistva Browna i Velike porote u Staten Islandu, država New Yorku, da oslobodi policajca koji je rukom, tokom hapšenja, pridavio Erica Garnera.
Oba ubijena muškarca, afroameričkog porijekla, bila su nenaoružana.