Otkrio ko vlada svijetom

Govor velikog američkog predsjednika Johna F. Kennedyja o medijima i tajnim društvima kojeg je održao 27. aprila 1961. godine, u prostorima poznatog hotela Astoria u New Yorku, stajao ga je života, misle mnogi.

Dvije godine nakon ovoga govora u kojemu je američki predsjednik oprao medije, urednike i novinare, ali i otkrio ko vlada svijetom, izvršen je atentat na njega.
Bilo je to 22. novembra u Dallasu. Na Kennedyja su u 12:30 po lokalnom vremenu, dok se u predsjedničkoj limuzini sa spuštenim krovom vozio po ulicama grada, ispaljena tri hica iz puške. Dva su ga pogodila.
Kennedy je preminuo nedugo nakon toga. Nekoliko sati nakon atentata uhapšem je bivši marinac Lee Harvey Oswald. Ubrzo je i optužen za atentat. Oswald je tvrdio da je nedužan, ali to nije imao prilike dokazati pred sudom, jer je dva dana kasnije u policijskoj stanici pred TV-kamerama ubijen od strane Jacka Rubyja, vlasnika noćnog kluba povezanog sa organiziranim kriminalom.
No, vratimo se na govor. Dakle, Kennedy je u tom svom obraćanju prokazao neke stvari koje se događaju iza zastora. Nakon što je u početku govora objasnio kako funkcioniraju mediji… Krenuo je dalje i otkrio ono najzanimljivije.
“Sama riječ tajnost, suprotna je slobodnom i otvorenom društvu.
I mi smo kao ljudi, po svojoj prirodi i povijesnom naslijeđu suprotstavljeni tajnim društvima, tajnim zavjetima i tajnim procedurama.
Odavno smo odlučili da opasnost od prekomjernog i neovlaštenog skrivanja određenih dokumenata daleko nadilazi opasnost koja je u startu dovela do takvih mjera”, kazao je davne 1961. godine Kennedy.
“Tu je i smrtna opasnost od situacije da će potreba za povećanom sigurnosti biti zloupotrebljena od onih koji nestrpljivo čekaju da je povećaju do samih granica cenzure i prikrivanja. To je nešto što ne namjeravam dopustiti”, kazao je Kennedy i dvije godine kasnije, vjerovatno provodeći svoje riječi u djela, ubijen.
“Tražim od svakog izdavača, urednika i novinara da preispita svoje standarde i prepozna prirodu opasnosti koja se nadvila nad nama”, kazao je.
“Na globalnom planu smo suprotstavljeni monolitnoj i bezobzirnoj zavjeri koja prvenstveno počiva na prikrivenoj namjeri da proširi svoju sferu utjecaja; na infiltraciji umjesti invaziji; na subverziji umjesto izboru; na zastrašivanju umjesto slobodi izbora; na gerili u noći umjesto vojnicima u svjetlu dana… to je sistem koji vrbuje ogromne materijalne i ljudske resurse i stvara konstrukciju usko povezane efikasne mašine koja objedinjuje ekonomske, vojne, diplomatske, naučne i političke operacije. Njihove pripreme su skrivene, a ne objavljene.
Njihove greške su skrivene, a ne u naslovima. Oni koji se ne slažu s njima su ušutkani, a ne pohvaljeni. Nema glasine, ne govori se o troškovima, niti jedna tajna se ne otkriva”, famozni je govor John F. Kennedyja koji u cijelosti možete pogledati u priloženom videu, piše Dnevno.hr.
Zapravo, nakon John F. Kennedyja cijela dinastija Kennedy slomljena je. Njihov porodični album obojen je u boju žalosti, crnu. Nakon Johna, ubijen je i njegov mlađi brat Robert, američki senator koji se kandidirao za predsjednika i to baš u jeku kampanje, 1968. godine.
Nesretna sudbina zadesila je i njegove sinove. Joe je doživio prometnu nesreću u kojoj je jedna njegova suputnica ostala paralizirana. Drugom Robertovom sinu, Michaelu, seks-skandali nisu bili strani, a 1997. godine poginuo je u dobi od samo 39 godina.
Koban je bio udarac u stablo na skijalištu u Aspenu.
David Anthony završio je u paklu ovisnosti o drogama iz kojeg se nije uspio izvući. Presudila je velika porcija heroina, predozirao se, a bilo mu je tek 28 godina.
Puno je obećavao sin američkog predsjednika, John Fitzgerald Kennedy mlađi. Uzoran mladić i adrenalinski ovisnik stradao je u avionskoj nesreći zajedno sa suprugom Lauren Gail Bessette.
Jedini preostali Keneddy, treći brat, Edward umro je 2009. godine nakon duge i teške bolesti, raka mozga. Nakon atentata na Johna i Roberta Kennedyja, primao je prijetnje smrću od sredine 1960-ih godina. Saznalo se to nakon što je FBI objavio tajne dokumente.
U aprilu 1969. tokom leta iz Aljaske u strahu je rekao: “Ubili su Jacka, ubili su Bobbyja, a sada pokušavaju ubiti mene…