Kao znak protesta na tradicionalni Izbor za Miss svijeta

Tunižanka Fatma Ben Guefrache proglašena je muslimanskom Miss svijeta. Izbor su u Jakarti organizovale Svjetska muslimanska organizacija i Muslimanska grupa žena kao znak protesta i direktan odgovor na tradicionalni Izbor za Miss svijeta.

Fatma Ben Guefrache, koja se bavi kompjuterskim naukama, proglašena je pobjednicom na izboru ljepote i kao nagradu je dobila zlatni sat, zlatni dinar i hodočašće u Mekku.
Ova dvadesetpetogodišnjakinja pozvala je na oslobađanje Palestine riječima: "Da mi Allah dž.š. pomogne u mojoj misiji, i molim vas, oslobodite Palestinu. Molim vas, oslobodite Palestinu i sirijski narod". 
Finalistice su nosile marame i nije im se sudilo samo na osnovu izgleda, nego i na osnovu učenja ajeta iz Kur'ana i njihovih pogleda na islam i moderni svijet.
"Želimo vidjeti da one razumiju sve o islamskom načinu života - od prehrane, nošnje do načina života", izjavio je Jameyah Sheriff, jedan od organizatora.
Ovo takmičenje je prvi put privuklo pažnju javnosti 2013. godine, kada su ga organizatori predstavili kao miran protest protiv Izbora za Miss svijeta, koji se održavao na Baliju.