Kolektivna kazna

Human Rights Watch kaže da je kolektivno kažnjavanje na okupiranim područjima ratni zločin po međunarodnom pravu.

Izraelska politika uništavanja domova Palestinaca uključenih u nedavne napade na Izraelce predstavlja ratni zločin, jer se radi o kolektivnoj kazni, objavio je u subotu Human Rights Watch (HRW).
"Izrael bi trebao progoniti, osuditi i kazniti počinitelje, a ne izvoditi osvetnička uništavanja koja pogađaju cijele porodice“, rekao je Joe Stork, zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok i sjevernu Afriku.
Ova organizacija za ljudska prava kaže da je kolektivno kažnjavanje na okupiranim područjima ratni zločin prema međunarodnom pravu.
Na udaru kritika
Iz HRW-a pozivaju izraelsku administraciju da odmah prekine sa ovom praksom.
Izrael je ove godine uništio ili teško oštetio pet kuća, a još sedam ih je odredio za uništenje u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali.
Ta se politika našla na udaru kritika nakon niza napada u i oko Jerusalema posljednjih nekoliko sedmica, uključujući onaj na sinagogu u kojem je ubijeno četvoro jevreja.
U studiji izraelske vojske iz 2005. godine navodi se kako nije dokazano da su uništenja učinkovita i da je taj način kažnjavanja Palestinaca donio više zla nego dobra. Politika je na nekoliko godina bila ukinuta, a izraelske nevladine organizacije traže od Vlade da je se posve odrekne.

Stjecanje političkih bodova

Jedna od njih je na sudu dokazivala da se ta mjera primjenjuje selektivno, jer se uništavaju samo kuće palestinskih, a ne i jevrejskih napadača.
Udruženje B'Tselem iz Jerusalema kaže da uništenje domova služi "prvenstveno za pridobivanje medijske pozornosti i stjecanje političkih bodova".
Izraelski zvaničnici često su isticali da je cilj te mjere odvratiti počinitelje od mogućih budućih napada.