Bilateralni dogovor

Premijeri dvije države, Haider al-Abadi i Ahmed Davutoglu, postigli bilateralni dogovor o bližoj sigurnosnoj saradnji.

Irački premijer Haider al-Abadi izjavio je u srijedu kako su se Irak i susjedna Turska dogovorili o bliskoj sigurnosnoj i obavještajnoj saradnji u suočavanju s prijetnjom koju predstavlja grupa Islamska država Irak i Levant, javila je agencija AP nakon Abadijevog susreta s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.
"Imamo ključni sporazum o razmjeni informacija i punu sigurnosnu saradnju", rekao je Abadi na konferenciji za novinare, dodajući da i Davutoglu želi vojnu saradnju u borbi protiv terorizma i ISIL-a.
"Mi to pozdravljamo", kazao je irački premijer, navodeći - bez iznošenja detalja - da je postignut dogovor povodom spornog pitanja ilegalnog izvoza nafte iz autonomne teritorije pod kontrolom Kurda, na sjeveru Iraka, preko Turske.
Davutoglu je, navodi američka agencija, također potvrdio bilateralni dogovor o bližoj sigurnosnoj saradnji.
Prema njegovim riječima, ISIL je prijetnja i za Irak, i za Tursku.

Porozna granica

"Međutim, mi želimo surađivati i učiniti sve što možemo da se usprotivimo terorizmu", rekao je Davutoglu i dodao da je ovo "nova stranica u odnosima Turske i Iraka".
Premijer Turske je, međutim, odbacio optužbe da Ankara olakšava prelazak ekstremista preko svoje teritorije u Siriju.
"Turska prihvata 35 miliona turista godišnje i mi ne možemo zaustaviti ljude na ulasku ako nemamo pravnog osnova", kazao je Davutoglu, dodajući da nema podataka ili dokaza da je ijedan lider ISIL-a prošao preko Turske, a ako neko ima, treba s njima istupiti.
Agencija AP podsjeća da trećinu Iraka koji ima poroznu granicu s Turskom drži ISIL i da je ta grupa ranije ove godine proglasila formiranje halifata na velikim dijelovima teritorije Iraka i Sirije.