Sada znamo i kako

Na jugozapadu Turske, na planinama iznad Antalije već milenijumima gori večiti plamen. Štaviše, vatru koja izvire iz stena ne mogu da ugase ni kiša ni snijeg. Iako je tu već 2.500 godina, izvor metana koji je rasplamsavao plamen bio je misterija - sve do sada.

Izvor gasa hrani na desetine pola metra visokih plamičaka koji se se nalaze u mjestu Jantaras, turskom izrazu za “plameni kamen”. Vjeruje se i da je ova vatra inspirisala Homera da stvori Himeru, biće koje bljuje vatru, u Ilijadi.
 
Ipak, gas koji podstiče vatru nije izveden iz bioloških procesa - abiotički metan bi trebalo da se formira na temperaturama znatno većim od uslova u Jantarasu.
 
Međutim, odgovor na ovu misteriju sada pruža Giuseppe Etiope sa Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju u Rimu u saradnji sa Arturom Joneskuom sa Univerziteta Babeš-Boljai iz Rumunije.
 
Naime, oni su pokazali da rijetki metal rutenijum koji je pronađen u magmatskim stenama na ovom mjestu može da djeluje kao katalizator, omogućavajući metanu da se formira u laboratorijskim uslovima na temperaturama ispod 100 stepeni Celzijusa, slično temperaturama u Jantarasu.
 
- Ovi rezultati pokazuju da je proizvodnja abiotičkog metana moguća na znatno nižim temperaturama nego što se ranije pretpostavljalo - rekao je Michael Vitikar sa Univerziteta Vikotrija u Kanadi.
 
Ovo je prvi eksperiment koji je pokazao da netaknuti rutenijum koji se nalazu u Jantarasu može da deluje na ovakav način.
 
- Ovo znači da bi i drugde u svetu mogle postojati znatne količine abiotičkog metana i mogli bismo da krenemo u potragu za novim izvorima ugljovodonika - rekao je Etiope.
 
Inače, ovi plamenovi u prošlosti su pokazivali put moreplovcima noću, a danas su turistička atrakcija. Turisti kuvaju vodu za čaj ili jaja na otvorenom plamenu.

VIDEO: Vječiti plamen Jantaras