Zavladao strah

Teroristička skupina Boko Haram koja je u aprilu otela više od 200 djevojčica iz grada Chiboka, opet ulijeva strah među stanovništvom Nigerije. Iako su s vladom potpisali primirje, opet nasilno odvode žene.

Pripadnici islamističke terorističke skupine Boko Haram oteli su u najmanje 60 mladih žena i djevojaka iz kršćanskih sela u sjeveroistočnoj Nigeriji, objavile su vlasti.
Do zuba naoružani borci za svaku otetu ženu ostavili su 1.500 naira (oko devet dolara), a što sugerira da bi nesretne djevojke mogle završiti kao seksualno roblje.
Zloglasni Boko Haram bori za uspostavu islamske države u Nigeriji, a djeluje ponajviše u zabačenoj, brdovitoj regiji uz granicu s Kamerunom.
Najnovija otmice koja se dogodila u selima Wagga i Garta u pitanje dovodi i tvrdnje nigerisjke vlade, koja je nedavno objavila da je postignuto primirje s islamističkim militantima te da će oni uskoro osloboditi više od 200 djevojčica koje je su oteli u aprilu ove godine.
Obećali pustiti otete djevojčice
Boko Haram nije odreagirao na prosvjednu notu nigerijske vlade koja ih posjetila da su prošle sedmice potpisali ugovor u susjednoj Čadu i obvezali se da će vratiti otete djevojčice. Vrijeme kada bi militanti trebali osloboditi otete djevojčice nije definirano, a vlasti vjeruju da će ih puštati u grupama, a ne sve odjednom.
Dok se vlada poziva na primirje, teroristička skupina hara po gradovima i selima. Prema posljednjim informacijama, naoružani napadači, za koje se vjeruje da su pripadnici Boko Harama, ubili su najmanje osam ljudi.
Mještanin sela Wagga, koje se nalazi u blizini grada u kojem je u aprilu oteto od 200 djevojčica, izjavio je za CNN da su naoružani borci upali u selo prošle subote i nasilno odveli 40 žena. Prema njegovim riječima, išli su od vrata do vrata nasilno iz kuća izvlačili žene i djevojke i strpali ih u kombije.
Spasili se bijegom u planine
Henok Mark, svećenik iz Chiboka čije su kći i nećakinja također otete u aprilu, kazao je da je obavješten o novoj otmici.
U selu Garta zločinci su oteli dvadeset žena a tri osobe ubili, potvrdio je mještanin Salomon Bature. Stanovnici obližnjeg sela Pina spasili su se bijegom u planine.
Islamistička skupina Boko Haram Nigerijom sije strah u posljednjih pet godina, a od početka ove godine njihove metode postale su još brutalnije - ubijene su hiljade ljudi.