Napad na parlament

Kanađanin koji je u srijedu ubio jednog vojnika u Ottawi, predao je zahtjev za izdavanje putovnice kako bi otišao u Siriju, rekao je u četvrtak načelnik kraljevske žandarmerije Kanade (GRC) Bob Paulson.

Objavljena je i nova videosnimka nadzornih kamera koja prikazuje krvavi napad 32-godišnjeg muškarca.
Iako ga mnogi povezuju s terorizmom, službeno ništa od toga nije potvrđeno.
Michael Zehaf-Bibeau (32) je stigao u Ottawu 2. oktobra radi putovnice i nadao se odlasku u Siriju, rekao je Paulson na konferenciji za novinare, preciziravši da im je to rekla napadačeva majka.
Zehaf-Bibeau je predao molbu za izdavanje putovnice i GRC je istraživala ispunjava li on uslove, rekao je šef GRC-a.
Zadužen za istragu je rekao da ne postoji nikakav podatak koji bi upućivao na vezu između dva atentata počinjena u Kanadi ove sedmice u kojima su ubijene dvije i ranjene četiri osobe.
U ponedjeljak je Martin Couture-Rouleau (24) autom usmrtio jednog vojnika na parkiralištu u Saint-Jean-sur-Richelieu u Quebecu, nakon čega ga je ubila policija.
Paulson je istakao da je napadaču Zehafu-Bibeau zbog sudske kartoteke bilo zabranjeno nošenje oružja i policija još treba utvrditi porijeklo puške winchester kojom je ubio vojnika blizu parlamenta.
Paulson je također izjavio da su službe sigurnosti identificirale 93 Kanađana koji su pokazali namjeru putovanja u inozemstvo kako bi se borili na strani ekstremističkih skupina.