Zato ga nije bilo 40 dana

Južnokorejski mediji ističu da Kim Jong Un nije 40 dana bio odsutan zbog bolesti, nego zbog posve drugog razloga...

U posljednjih nekoliko sedmica, nekoliko istaknutih dužnosnika Sjeverne Koreje doslovce je iščezlo iz izvještavanja sjevernokorejskih državnih medija, a to nije uobičajeno.
Skladno tom porasli su i strahovi da je sjevernokorejski vođa Kim Jong Un naredio još jednu široku čistku tokom svojeg izbivanja iz javnosti.
Južnokorejski dnevni list JoongAng Daily izvještava da su ključni dužnosnici iz sjevernokorejskog kabineta izostali s važnih javnih događaja u posljednjih nekoliko sedmica. Jedan "dobro informiran" izvor rekao je za taj list da je dobio pouzdanu informaciju kako je šest dužnosnika na razini ministara smaknuto, prenosi Independent.
Prema pisanju navedenog lista nestali su Sim Chol-ho, ministar telekomunikacija, Ma Won-chun, prominentni arhitekt i dužnosnik za građevinarstvo, general Ri Pyong-chol, zapovjednik sjevernokorejskog ratnog zrakoplovstva, Chang Ung, član Međunarodnog olimpijskog odbora i Ri Yong-gil, šef generalnog stožera sjevernokorejske vojske.
"Za razliku od većine zapadnih medija i njihovih izvora o Sjevernoj Koreji, njihova agenda je ozbiljna, a ne tabloidna. Prema tome priča o čistki je moguća. U ovom trenutku nevoljko bi rekao više od toga", istaknuo je Aidsan Foster-Carter, komentirajući pisanje JoongAng Dailyja.