Na vrhu Forbesove liste

21. godinu zaredom, suosnivač Microsofta Bill Gates je na vrhu Forbesove liste najbogatijih Amerikanaca.

Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 81 milijardu dolara, što ga stavlja daleko ispred drugoplsiranog, njegovog dobrog prijatelja Warrena Buffetta, koji ima oko 67 milijarde dolara neto vrijednosti.
Evo u čemu je stvar: Ne radeći skoro ništa, Gates u jednom danu zaradi više nego prosječan čovjek za cijeli život. I to mnogo, mnogo više, piše Budiness Insider.
Bill Gates još uvijek posjeduje tone Microsoftovih dionica
Gates je najduže bio najveći pojedinačni dioničar Microsofta. Ranije ove godine tu titulu je predao svom dugogodišnjem prijatelju i nasljednikuo na mjestu izvršnog direktora Steveu Ballmeru, koji je i sam podnio ostavku na tu poziciju. Ipak, Gates i dalje posjeduje gotovo 298 miliona dionica Microsofta. (To ne uključuje 425.000 dionica koje posjeduje njegova supruga Melinda Gates)
Softverski div upravo je povećao svoju kvartalnu dividendu za 0,31 dolar, ili 1,24 dolara po dionici godišnje. To znači da godišnji prihod od dividendi Gatesu donosi nevjerovatnih 368 miliona dolara. Što opet znači da Gates dnevno zaradi više od milion dolara. Pri tom ne mora raditi ništa drugo osim držati svoje dionice kako bi zaradio taj novac.
Osim toga, to ne uključuje prihode od Gatesovih ulaganja, prihod od kamata, ili razne druge naknade.
Bill Gates zapravo prodaje svoje dionice
Prije mnogo godina Gates je zapravo postavio pripremljen 10b5-1 trgovački plan da polako unovči svoje povelike udjele u kompaniji koju je osnovao. Gates prodaje oko 20 miliona dionica po kvartalu. Zato je sada Ballmer najveći pojedinačni dioničar Microsofta, s više od 333 miliona dionica.
Ovim tempom, Gates će prodati sve svoje udjele do sredine 2018. To znači da će s vremenom godišnji Gatesov prihod od dividendi također padati, ali ne treba misliti da će u skorije vrijeme imati problema sa plaćanjem računa za struju.
Nije da ne radi baš ništa
To što Gates ne mora raditi ništa, ne znači da ne radi ništa. Sasvim suprotno.
Kada se 2008. odmakao daleko od svakodnevnih operacija, on je dugo godina nastavio da radi kao predsjednik odbora. Kada je početkom ove godine Microsoft imenovao Satya Nadella za novog predsjednika uprave, rekao je da će Gates preuzeti novu ulogu kao tehnološki savjetnik, pomažući mu u donošenju odluka o proizvodima.
Ipak, većinu vremena danas Gates provodi u aktivnostima kroz Bill & Melinda Gates fondaciju.
Kroz fondaciju je Gates u mogućnosti da se bori sa najtežim problemima čovječanstva. Malo ljudi u svijetu ima potreban novac za masovnu borbu protiv malarije i siromaštva, i možda nema bolje osobe od njega da se odgovorno i nesebično posveti pomaganju čovječanstvu.