Njemačka podmornica U-576, koja je potopljena tokom Bitke za Atlantik prije više od 72 godine, pronađena je u Sjevernoj Karolini.

Podmornica U-576 je pronađena na dru Atlanskog okeana 50 kilometara od obale Cape Hatterasa u Sjevernoj Karolini i samo 220 metara od američkog tankera Bluefields, koji je bio dio američkog konvoja od 24 broda. Brodovi su se kretali iz Virginije ka Key Westu na Floridi 14. jula 1942. godine.
"Ovo nije samo otkriće jedne olupine. Otkrili smo važno mjesto borbe, koje je bilo poprište Bitke za Atlantik. Dvije olupine se nalate poprilično blizu jedna drugoj i pomažu nam da interpretiramo i podijelimo njihove zaboravljene priče.", izjavio je naučnik Joe Hoyt, koji je predvodio ekspediciju.
Priča o podmornici U-576 je mnogo tragičnija od priče o tankeru Bluefields, jer je njena posada poginula, a na tankeru nije bilo žrtava.
Podmornicom U-576 komandovao je Hans-Dieter Heinicke. On se 13. jula javio komadantima u okupiranoj Francuskoj i rekao da je podmornica oštećena te da se vraća u Njemačku nakon neuspješne jednomjesečne misije. Podmornica je započela svoj put kući i naišla na konvoj sa 19 trgovačkih brodova, kao i pet pratećih brodova. Dogodilo se to 14. jula 1942. godine.
Heinicke nije imao uspjeha protiv savezničkih snaga pa je konvoj vidio kao šansu za iskupljenje.
"Uprkos ošećenjima, Heinicke je odlučio napasti konvoj po svaku cijenu. Međutim, prije nego je uspio ispaliti torpeda, njegova podmornica je otkrivena. Sa jednog od brodova obalne slaže bačen je eksploziv. Heinicke je oko 16:15 ispalio sva četiri torpeda. Podmornica U-576 je potopila tanker Bluefields i teško oštetila još dva broda. Potom je američki avion Kingfisher iz zraka bombardovao podmornicu, a brod Unicoi je napao topovima. Podmornica U-576 je podotnula za svega nekoliko minuta", rekao je Hoyt.
Podmornicu su pronašle posade brodova Okeanos Explorer i SRVX Sand Tiger.
Mjesto na kojem leži olupina podmornice U-576 se smatra grobljem i zaštićeno je zakonom.