Nakon sedam mjeseci

Sedam mjeseci nakon što je počelo suđenje za ubistvo djevojke Reeva Steenkamp južnoafrički paraolimpijac Oscar Pistorius je osuđen na pet godina zatvora.

Zbog posjedovanja vatrenog oružja određena je i uslovna kazna u trajanju od pet godina, a njegova odbrana je rekla da on više ne želi da posjeduje ikakvo oružje.
Sudinica Thokozile Masipa rekla je da kazna kućnog pritvora, niti uslovna kazna nisu prikladne u ovom slučaju, s obzirom na stepen nehata, nakon duge rasprave sa odbranom.
Nakon izricanja presude Pistorius je ostao neko vrijeme da sjedi u sudnici. Sudinica je izrekla kaznu nakon što je u petak saslušala posljednju riječ tužioca i advokata.
Masipa je prošlog mjeseca proglasila Pistoriusa krivim za ubistvo iz nehata za šta mu prijeti kazna u rasponu od uslovne, do zatvorske kazne do maksimalno 15 godina. Tužilac Nel je rekao sudiji da društvo od nje očekuje da izrekne najmanje desetogodišnju zatvorsku kaznu.
Pistorius je prošlog mjeseca osuđen za ubistva iz nehata djevojke Reeve Steenkamp u svojoj kući u februaru prošle godine.
Tužilaštvo je ranije tražilo da se Pistorius proglasi krivim za ubistvo sa predumišljajem, dok je odbrana insistirala na tome da je on ubio djevojku misleći od nje da je provalnik.