Nove mjere

Prethodno su pokrivene žene morale sjediti u zasebnim ostaklenjenim prostorima na sjednicima Parlamenta Australije.

Australija je odustala od kontroverznog plana da žene koje nose nikab ili burku sjede u zasebnim ostakljenim separeima prilikom prisustvovanja na sjednicama australskog Parlamenta. Odluka o odustajanju od navedenog plana je donesena u ponedjeljak nakon kritike javnosti.
Odustajanje je uslijedilo nakon odluke od drugog oktobra, kada su predsjednica Parlamenta Bronwyn Bishop i predsjednik Senata Stephen Parry odlučili da osobe kojim je prekriveno lice, sjede na galerijama u kojim uglavnom sjede bučna djeca tokom posjete Parlamentu.
Nakon toga je uslijedila žučna rasprava o potencijalnom sigurnosnom riziku zbog rasta grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), prenosi AFP.
Odluku su osudile organizacije za zaštitu ljudskih prava i grupe koje se bore protiv rasne diskriminacije, a premijer Tony Abbott je zatražio da se ponovno razmotri sporna odluka.
Povjerenik za rasnu diskriminaciju Tim Soutphommasane kazao je za Fairfax Media da su prema originalnoj odluci muslimanke bile drugačije tretirane od nemuslimanki.
"Niko ne bi trebao biti tretiran kao građanin drugog reda, ponajmanje ne u Parlamentu", kazao je on.
"Još čekam na stručno mišljenje ili analizu koja upućuje da nošenje burke ili nikaba predstavlja dodatnu ili posebnu prijetnju sigurnosti".
Predstavnik opozicije u Parlamentu Tony Burke je pozdravio odustajanje od navedene odluke te dodao da početna odluka uopće nije trebala biti donesena.
"Šta im je bilo da pomisle da je segregacija dobra ideja?", upitao je on.
"Segregacija je prethodno uvedena, navodno, bez ikakvog sigurnosnog savjeta i nema nikakvog sigurnosnog razloga za takvu odluku".
Nove mjere
Odjel parlamentarnih službi je u saopćenju naveo da su odluke promijenjene i da svi posjetioci sada moraju "privremeno ukloniti bilo šta što im prekiva lice", što ometa prepoznavanje crta lica.
"Ovo će omogućiti sigurnosnom osoblju da identificira bilo koga kome bi se moglo zabraniti ulazak u zgradu ili ko bi mogao biti sigurnosni rizik", navedeno je u saopćenju.
"Kada se ovaj postupak obavi, posjetioci će moći slobodno da se kreću prostorima dostupnim javnosti u zgradi, uključujući sve galerije, sa pokrivenim licima".
Parry je objasnio da je originalna "privremena" odluka donesena nakon što su se ranije ovog mjeseca pojavile glasine da demonstranti sa burkama planiraju da ometu rad Parlamenta. Takvi protesti se nisu desili.
U Australiji je visoka napetost od rasta ISIL-a, a Vlada je pooštrila antiterorističke zakone i policija je proteklih sedmica provodila velike racije protiv osumnjičenih za terorizam, u periodu kada vlada strah od napada na domaćem tlu, koje bi proveli radikalni Australci.
Zemlja je jedna od prvih nacija koja se pridružila Sjedinjenim Američkim Državama u zračnim napadima protiv oružane grupe koja kontrolira velike dijelove Iraka i Sirije i koja se globalno smatra rastućom prijetnjom.
U nedjelju je Canberra saopćila da su postigli dogovor sa Bagdadom, kako bi se rasporedilo blizu 200 pripadnika specijalnih snaga da pomognu iračkim snagama u njihovoj borbi protiv pobunjenika.
I dok je odluka o odustajanju od spornog prijedloga uglavnom pozdravljena, senatorica Jacqui Lambie iz Ujedinjene partije Palmer i javna protivnica pokrivanja lica, kazala je da to ohrabruje ekstremiste da "izvrše nasilje nad Australcima".
"Današnja odluka da se dozvoli nošenje burki i drugih odjevnih predmeta za skrivanja identiteta u australskom Parlamentu će oraspoložiti one koji upravljaju islamskim ekstremistima i njihovim pristalicama u Australiji", kazala je ona u saopćenju.
"Ova odluka me neće spriječiti da privatno podnesem prijedloge zakona pred Parlament, kojim bi bilo nezakonito da se u javnosti nose burke ili neki drugi predmeti i odjeća koji skrivaju identitet".