Uprkos protivljenju Turske

Američki avioni su padobranima izbacili opremu za kurdske borce, uprkos velikom protivljenju Turske.

Američka vojska je zračnim putem dopremila oružje i potrepštine za kurdske borce koji brane sirijski grad Kobani od boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), iako je američki saveznik Turska jasno poručila da se protivi takvom potezu.
Zračne isporuke u nedjelju su bile prve takve vrste koje su uslijedile nakon više sedmica zračnih napada Amerikanaca i njihovih saveznika u i oko Kobanija, grada koji se nalazi u blizini turske granice.
Turska se protivi bilo kakvoj pomoći u oružju za kurdske borce u Kobaniju.
Američka Centralna komanda je kazala da je su transportni avioni C-130 izvršili više zračnih isporuka oružja, municije i medicinskih potrepština, koje su poslale kurdske vlasti iz Iraka.
Navedeno je da je cilj ovih dostava da omogući daljnji otpor protiv ISIL.

Zračni napadi

Centralna komanda je ranije u nedjelju objavila da su izveli 11 zračnih udara tokom noći na položaje u i oko Kobanija.
"Zajedno sa aktuelnim otporom ISIL-u na terenu, postoje indicije da su ovi zračni napadi usporili napredovanje ISIL-a u grad, da su ubijene stotine njihovih boraca i da su uništene ili oštećene desetine komada borbene opreme i položaja za borbu grupe ISIL", navedeno je u saopćenju.
Turska smatra glavnu grupu sirijskih Kurda, PYD, kao produžetak Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je vodila tri decenije dugu pobunu u Turskoj i kojausu Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i NATO označile kao "terorističku grupu".
"Za nas, PYD je jednaka PKK-u. To je teroristička organizacija", kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon povratka iz posjete Afganistanu.