Plaše se krvne osvete zbog povratka

Osam albanskih aplikanata za vizu u Gavlu, gradiću kod Malmea u Švedskoj je stupilo u štrajk glađu. Uz obrazloženje da im prijeti opasnost od krvne osvete ukoliko budu vraćeni nazad, osam Albanaca je prošlog mejseca podnijelo aplikaciju za politički azil u Švedskoj. Nakon negativnog odgovora od strane švedskih vlasti oni su stupili u štrajk glađu.

Štrajk, organizovan u gradiću Gavle u prostoru Ministarstav imigracije Švedske, je uzburkalo javnost i civilno društvo ove zemlje, koji su izašli u znak podrške njihovim zahtjevima.

Međutim, iako su aplikanti političkog azila u Švedskoj uz ovaj zahtjev obrazložili strah od krvne osvete  koja je propisani u Kanunu Lekë Dukagjinija, oni ne mogu dobiti dokumenta za privremeni ili trajni boravak, jer imigracijioni zakon ne priznaje i ne tretira ova pitanja na odgovarajući način kada je riječ o političkom azilu.

Žene spavaju u šatoru postavljenom na travnjaku ispred zgrade Ministartva, a muškarci pod otvorenim nebom, prenosi portal "Shqiptarja.com". Oni kažu da su spremni i da umru.

"Ako ne dobijemo politički azil i vrate nas, mi ćemo umrijeti, tako da možemo i ovdje umreti".

Ingrid Thyr iz Komiteta za azil, za švedske medije je pojasnila da ovo pitanje treba razjasniti Ministarstvo za imigraciju, jer je posljednjih nekoliko godina došlo do velikog broja slučajeva "krve osvete" na albanskim teritorijama, u kojima nisu bile pošteđene ni žene ni djeca.

"Situacija drugih članova koji učestvuju u ovom štrajku je još gora, jer svi oni odbijaju hranu", kaže Thyr.

Iako historija krvne osvete je šokirala lokalno javno mnjenje, relevantne švedske vlasti još uvijek nisu odgovorile.