Prvi se pominje 1391

U tibetanskoj tradiciji prvi Dalaj Lama pominje se 1391. godine. Kako je Gijaco izjavio za jedan njemački list, ova institucija je bila značajna i zbog političke moći koju je nosila.

Vođa tibetanskih budista, koji nosi titulu Dalaj Lame, čije je svjetovno ime Daincin Gijaco, saopćio je da se njegovom smrću gasi ova šestovjekovna služba poglavara.
U tibetanskoj tradiciji prvi Dalaj Lama pominje se 1391. godine. Kako je Gijaco izjavio za jedan njemački list, ova institucija je bila značajna i zbog političke moći koju je nosila.
Toga više nema. Tradicija tilule ukida se dobrovoljno, ona više nema svrhu, obavila je svoju misiju, rekao je Gijaco, prenosi Vjerska informativna agencija.
Prema njegovim riječima, tibetanski budizam ne zavisi od jedne ličnosti, on je dobro organiziran, ima vrlo obrazovane monahe i učitelje. Nakon njegove smrti, a sada mu je 79 godina, neće biti ustoličen novi dalaj lama.
Ljekari su mu rekli da će živeti 100 godina, mada je on u snovima imao predskazanje da će živeti 13 godina duže.
U skladu s budističkim principom reinkarnacije, on vjeruje da će se ponovo roditi, a želi da to bude na nekom "teškom mjestu" gdje bi bio od koristi za druge.
Sadašnji dalaj lama rođen je 1935., a kada je imao dvije godine monasi su u njemu prepoznali reinkarnaciju dvije godine ranije umrlog dalaj lame, poslije čega je on proglašen za novog duhovnog vođu Tibetanaca.
Kada mu je bilo pet godina ustoličen je za 14. poglavara, a 10 godina kasnije na njega je prenijeta i državna vlast.
Za vrijeme ustanka Tibetanaca protiv kineske uprave, dalaj lama je morao da emigrira 1959. u Indiju, gdje mu je do danas rezidencija.
Zalagao se za široku autonomiju Tibeta u okvirima Kine, ali ga je Peking uvijek tretirao kao neprijatelja.
Za vrijeme kulturne revolucije Kinezi su razorili najznačajnije objekte tibetanske religije i kulture.
Dalaj Lama je 1989. godine dobio Nobelovu nagradu zbog, kako je obrazloženo, "nenasilnog otpora kineskoj okupaciji", prenosi Blic.