Očekuje ga kazna zatvora i do četiri godine i tri mjeseca

Pred sudom u Frankfurtu je počelo suđenje Kresniku Berishi (20), njemačkom državljaninu poreklom sa Kosova, koga javni tužilac tereti za učešće u terorističkoj organizaciji Islamska država. On je u ljeto 2013. godine otišao u Siriju, gdje se borio u redovima trenutno najjače i najokrutnije terorističke grupacije.

Berisha je prvi njemački državljanin kome se sudi zbog članstva u Islamskoj državi, a u Njemačku se dobrovoljno vratio u decembru 2013. godine.

Navodno, ništa nije ukazivalo na to da bi sin izbjeglica sa Kosova, koji ima dvije starije sestre, mogao da bude zavrbovan od strane islamista. Berisha je završio srednju školu i čak igrao fudbal u jevrejskom klubu Makabi u Frankfurtu. Jednom je bio optužen za tešku krađu, ali je postupak bio obustavljen.
 
Polaskom u zanatsku školu, počelo je njegovo druženje sa grupom islamista. Oni su na nastavu dolazili u kaftanima sa kapama za molitvu, nisu željeli da razgovaraju sa nastavnicama i izlazili su sa časova kada bi se govorilo o seksualnosti. Svi su posjećivali Abubakr džamiju u četvrti Hausen, poznatu po radikalnim propovjednicima. Upravo iz te džamije su sedmorica mladića u julu 2013. godine krenula autobusom u Istanbul, a odatle u Siriju.

U povremenim telefonskim razgovorima, sestre su ga molile da se vrati i shvati da je pogrešio. Policija je prisluškivala pojedine telefone, od kojih su neki mogli da se čuju na suđenju.

- Nemam više volje da živim u Njemačkoj. Džihad je individualna obaveza svakog muslimana - ubeđivao je Berisha svoju sestru.

- Sa 25 godina kajaćeš se zbog ovoga što radiš. Ti si mlad, glup i naivan - odgovorila mu je ona.
 
Optuženi je prošao obuku IS-a u gađanju iz kalašnjikova, u sirijskom gradu Alepo, pa je poslije polaganja zakletve učestvovao u borbama. Za to je dobijao mjesečnu platu od 50 eura, hranu, odjeću i oružje.
 
Četujući sa sestrom preko interneta, on je pisao da želi da umre kao mučenik. "Odmaram se, idem u borbu, radim svoj posao za Allaha", napisao je preko Skypeasestri Afërditi u novembru prošle godine. Ubrzo se, međutim, predomislio i u decembru prebjegao u Tursku, gdje su ga čekali sestra i jedan rođak, sa kojima se vratio u Njemačku.

Dan poslije povratka, uhapsila ga je policija u Frankfurtu. Njegov stric je to primio sa olakšanjem: "Bolje u njemačkom zatvoru, nego u ratu u Siriji."

Sudbine

Povratnika iz Sirije očekuje relativno blaga kazna, maksimalno četiri godine i tri mjeseca, jer sudije smatraju da mu treba pružiti šansu da se rehabilituje. Od njegovih šest saputnika, sa kojima je krenuo za Siriju, prema saznanjima policije, vratila su se još dvojica, dvojica se i dalje nalaze u ratu, jedan je teško ranjen, a jedan poginuo.

Pokajnici i teroristi

U Njemačkoj se trenutno vodi istraga protiv preko 140 povratnika iz sirijskog rata.

"Najveći izazov će, kao i za sve ostale zapadne vlade, biti da utvrde razliku između onih koji su se pokajali i onih koji se vraćaju da bi nastavili sa terorističkim aktivnostima", kaže njemački stručnjak za bezbjednost Elmar Tevesen.