Kontroverzni plan

Ovaj kontroverzni plan ideja je saudijskog akademika dr. Ali bin Abdulaziz al-Shabala koji je izradio dokument u kojem predlaže uništenje Muhamedovog groba u Medini.

Jedno od islamskih najsvetijih mjesta, mezar poslanika Muhameda a.s u Medini, moglo bi zauvijek biti uništeno, a Muhamedovo tijelo premješteno i pokopano na tajnoj lokaciji. Ovaj kontroverzni plan ideja je saudijskog akademika dr. Ali bin Abdulaziz al-Shabala koji je izradio dokument u kojem predlaže uništenje groba proroka Muhameda u Medini.
Da stvar i nije tako bezazlena ukazuje i činjenica da starješine Poslanikove džamije u Medini, drugog najsvetijeg mjesta u islamu, odmah iza Mekke, ozbiljno razmatraju ovaj plan.
Džamija koja je poznata po zelenoj kupoli iznad središta, posljednje je počivalište poslanika Muhammeda a.s, a dr. al-Shabala poziva na rušenje kupole kao i uništenje prostorija oko mezara, svetih mjesta za Šijite, što bi svakako pridonijelo još većem jazu između dvije grane islama, Šijata i Sunita, piše The Independent.
U Saudijskoj Arabiji prevladava vahabizam, stroga interpretacija islama selefijske tradicije prema kojoj je zabranjeno obožavanje bilo kakvog objekta ili svete osobe, što se smatra idolopoklonstvom (shirq).
'Hodočasnici posjećuju odaje oko poslanikovog mezara i okreću se prema grobnici kako bi se molili. Žele spriječiti hodočasnike u takvoj molitvi, jer je vahabiti smatraju shirqom (idolopoklonstvom). Jedini način da spriječe ljude da posjećuju mezar Muhammeda a.s je da iznesu njegove posmrtne ostatke i u tajnosti ga sahrane na mezarju', objašnjava saudijski akademik koji se usprotivio kontrovoreznim planovima, dr. Irfan al-Alawi.
Da je ovakva sudbina vječnog počivališta Muhammeda a.s moguća podkrjepljuje i činjenica da su se slične stvari već događale u Mekki, gdje je proširenje Masdžid al-Harama, najveće džamije na svijetu i najvećeg muslimanskog svetišta, dovelo do uništenja 95 posto starih građevina u tom gradu, od kojih su mnoge bile starije od hiljadu godina. Umjesto starog grada, nikli su luksuzni hoteli, apartmani i trgovački centri.
'Poslanikova džamija okružena je buldožerima. Nakon što očiste sve u okolici džamije, krenut će prema džamiji dok su oči svijeta usmjerene prema Iraku i Siriji. Mezar proroka Muhameda štuje većina Sunita koji takvo što nikad ne bi učinili, a jednako je važan i za Šijite', upozorava doktor al-Alawi.