Htio preko hljeba pogaču!!!

Ovu odluku je donio Savezni sud uzimajući u obzir odbijanje Kosovara da radi, kao i njegovu sklonost ka nasilju i dugovima.

31-godišnji Albanac sa Kosova, u Švicarsku je došao 2005., preko braka s Kosovarkom koja je živjela u ovoj zemlji od svoje 12. godine, odnosno od 1994. godine. Par ima troje djece, ali glava porodice sada treba napustiti Švicarsku. Ovu osluku je donio Savezni sud, braneći državne javne interese, uzimajući u obzir odbijanje Kosovara da radi, kao i njegovu sklonost ka nasilju i dugovima.

2006. godine on je nožem prijetio i lakše povrijedio svojega šefa na poslu. Osim toga, Kosovar je fizički nekoliko puta nedjeljno napadao svoju suprugu, zbog čega mu je policija izrekla kaznu iseljenja iz stana. Zbog njegove bolesne ljubomore, njegova supruga je bila prisiljena da napusti posao, tako da već duže vrijeme ona ne radi.

Pored činjenice da tokom devetogodišnjeg boravka u Švicarskoj nije gotovo uopšte radio, on je pokušao da izvuče invalidsku penziju. Ovo mu nije pošlo za rukom jer je bio pod stalnom prismotrom, pri čemu je pronađena velika razlika između fizičkih ograničenja koja je on tvrdio da je imao i svoje stvarne sposobnosti za rad.

U martu 2012. godine Ured za migracije Kantona Sent Gallen je odbacio njegov zahtjev za produženje boravka u Švicarskoj. Žalba predata na kantonalnom nivou je odbačena jer je na kraju i Savezni sud, kao najveća sudska instanca u Švicarskoj branila poziciju kantona.

Prema odluci suda, interes Kosovara da ostane u Švicarskoj je nesporan, jer mu ovdje žive i supruga i djeca. Ali, za sud, više su značile okolnosti da on u Švicarskoj nije nimalo radio i to da je uzeo preko 81 hiljade franaka na ime socijalne pomoći. Također i to da je imao oko 14.500 franaka duga. A njegovo zdravstveno stanje, prema procjeni suda, nakon dvije izvršene operacije, i nije tako teško da bi mu smetalo da pronađe neki posao.

/ Albinfo.ch /