Nakon 51 dan ofanzive

U nekoliko gradova Zapadne Obale na stotine Palestinaca je izašlo na ulice kako bi proslavili trajno primirje koje su jučer postigli Izrael i Palestina, javlja Anadolija.

Nakon 51 dana, koliko je trajala izraelska ofanziva na Gazu, Palestinci u gradovima Ramallah, Nablus, El-Halil, Beytullahim, Jenin i Tulkerem su slavljem na ulicama obilježili postizanje trajnog primirja sa Izraelom.
Na stotine osoba okupljenih na trgu El-Menare u Ramallahu nosilo je zastave palestinskih pokreta Hamasa i Fataha, dok su slavlje uveličali i vatrometom.
Veliki broj ljudi je izašao u automobilima na ulice i oglašavajući se sirenama proslavili su, kako kažu, palestinsku pobjedu.
Palestinac Azzam Juma je kazao da je postizanje primirja velika i historijska pobjeda za sve Palestince.
“Otpor Palestinaca je veliki uspjeh. Pobijedili smo najmoćniju vojsku na Bliskom Istoku i ostvarili važnu pobjedu”, istakao je ovaj Palestinac.
Palestinac Iyyad Sellum je poručio da su se palestinske grupe suprotstavile Izraelu vrlo hrabro i odlučno.
“Otpor je pružen skromnim mogućnostima. Palestinske grupe su istovremeno pružale otpor i vodile pregovore”, kazao je Sellum.
Memduh Hazim smatra da su otporom Arapi i muslimani pokazali da se nikada neće predati, dodajući da je trajno primirje pobjeda za sve muslimane svijeta.
Izrael je ranije saopćio da je prihvatio prijedlog koji se odnosi na trajno primirje s Palestincima postignuto uz posredovanje Egipta u utorak.
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je potvrdio da je postignut potpuni prekid sukoba. 
Predstavnici palestinske strane su ranije izjavili da su pregovori sa izraelskom stranom na kraju rezultirali dogovorom o dugoročnom primirju.
S druge strane, palestinski zvaničnici su potvrdili da će postizanjem primirja biti otvoreni granični prelazi za ulaz u Gazu, dok će prostor za ribolov palestinskim ribarima biti povećan na šest milja.
Također, palestinska strana je saopćila da će se u narednom periodu pregovarati o oslobađaju palestinskih zatvorenika, kao i o temama kao što su zračne i pomorske luke.