Francuski advokat podnio tužbu

Francuski advokat Gilles Devers, koji je ranije u ime palestinskog ministra pravde predao tužbu Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) za "ratne zločine" tokom izraelskih operacija u Gazi, za Anadolu Agency (AA) je izjavio da postoji realna šansa da se Izraelu sudi za ratne zločine u Gazi.

“Imamo realne šanse da vidimo Izrael kako mu se sudi na Međunarodnom kaznenom sudu”, rekao je ovaj advokat.
Tužba predata tužiteljici ICC-a Fatou Bensoudi odnosi se na "ratne zločine koje je počinila izraelska vojska u junu i julu 2014. godine u Palestini, u okviru vojne operacije nazvane 'Zaštitna linija'”.
Palestinska strana zahtijeva da ICC istraži i navodne izraelske ratne zločine iz 2009. godine, kada je izvršena operacija "Lijevano olovo", iako je taj zahtjev upućen prije nego što je Palestina priznata kao država nečlanica Ujedinjenih nacija (UN) 2012. godine.
“Ranije nam je rečeno da Palestina nije ratificirala Rimski statut koji je osnivač ICC-a zbog čega nije moguće da pokrene tužbu. Ipak, takvo objašnjenje nema nikavu pravnu osnovu zbog čega smo ponovo pokrenuli pravni postupak protiv Izraela zbog činjena ratnih zločina”, kazao je Devers.
Naglasio je da sada čekaju odgovor ICC-a kako bi saznali kada će biti pokrenuta tužba protiv izraelske države.
“Palestina uopšte ne treba ratificirati Rimski statut jer pravni postupak mogu pokrenuti i nadležne instance, to može uraditi čak i ministar pravde i nisu potrebne duge procedure da bi se to učinilo”, objasnio je ugledni advokat.
Napomenuo je i da su Sjedinjene Američke Države (SAD) i još neke zapadne zemlje povećale pritisak na ICC kako bi spriječili istragu zločina koje je počinio Izrael.
“Postoji veliki pritisak da se ne nastavi sa istragom. Taj pritisak izvršen je na Fatah i Hamas, ali i na tužitelja. Pritisak je u obliku prijetnji financijskoj podršci Palestini i ICC-u”, kazao je advokat dodajući kako su ranije postojale slične situacije kada su, ipak, pred ICC-om pokrenute tužbe protiv određenih država.
Dodao je da su palestinske vlasti odlučne da se Izraelu sudi pred ICC-om zbog ratnih zločina nad više od dvije hiljade Palestinaca ubijenih u posljednjim napadima na Pojas Gaze. Naglasio je da ne vjeruje Ujedinjenim nacijama (UN) i Vijeću sigurnosti, napominjući da ima puno povjerenje u nepristrasnost i nezavisnost ICC-a.
“Palestinci su izabrali put pravde i zato ih međunarodna zajednica u ime cijelog čovječanstva mora podržati. Ako ICC ne prihvati tužbu, izgubit će svaki kredibilitet”, istakao je francuski advokat.