Za one iritirane polijevanjem

Polijevanje je za mnoge već prevršilo svaku mjeru i pitaju se ima li to više smisla; gledati poznate, manje poznate i nepoznate kako se po medijima i društvenim mrežama glupiraju s kantama hlade vode.

Mnogo se ovih dana raspravlja o polijevanju kantama hladne vode i izazovu ALS Ice Bucket Challenge koji je zahvatio cijeli svijet.
Polijevanje je za mnoge već prevršilo svaku mjeru i pitaju se ima li to više smisla; gledati poznate, manje poznate i nepoznate kako se po medijima i društvenim mrežama glupiraju s kantama hlade vode. Javnost je već pomalo iziritirana, a humanitarna svrha cijelog izazova kao da je pala u drugi plan.
No, na poentu cijele priče upravo je zato 'iziritiranu' javnost odlučio podsjetiti Anthony Cabrajal. To je u stvari jedini video koji svako od nas treba pogledati, bar svi oni koji ne znaju što je ALS - amiotrofična lateralna skleroza, opaka bolest koja napada neurološki sistem. Bolest je progresivna, tijelo brzo propada, čovjek postane potpuno nemoćan brinuti se za sebe i vrlo brzo umire.
Anthony Cabrajal Amerikanac je koji ima 26 godina. Prije pet mjeseci dijagnosticiran mu je ALS. Istu bolest ima njegova majka, a od nje je umrla i baka.
Anthony nije želio biti patetičan. Odjeven u vruće ružičaste hlačice na kojima piše 'Kiss my ASL' i gornji dio bikinija, Anthony se zdušno bacio na pranje automobila te se parodirajućim seksi pokretima zalio kantom hladne vode.
No, onda vidimo Anthonyja u kući gdje suznih očiju govori o svom najvećem strahu; opakom ASL-u koji mu je dijagnosticiran. Već mu se koče prsti, ne može zakopčati košulju i teško vozi automobil. No, i dalje se brine za svoju majku koja ima istu bolest. Ne može se kretati, hraniti, govoriti...
'Mnogi ne žele vidjeti depresivnu osobu koja umire i kojoj je ostalo još nekoliko godina života. Ne žele je gledati jer si ne žele pokvariti dan. Ni ja uskoro više neću moću hodati, govoriti ili samostalno disati', ispričao je Anthony.
Kazao je kako u Americi od te bolesti boluje 30 hiljada građana, a farmaceutske kompanije nisu zainteresirane za pronalazak lijeka. I zato je ova humanitarna akcija, Ice Bucket Challenge toliko bitan, ističe Anthony. Njome je za oboljele napravljeno više nego i ičime do sada.
'Da se nisam polio hladnom vodom, nikad ne biste saznali za mene i shvatili poantu', za kraj poručuje hrabri mladić koji je izazvao upravo - tebe.