Nakon Norvežana i mladi Francuzi počeli su izvršavati izazove u sklopu igre koja se poput požara proširila društvenim mrežama.

Kupanje u ledenoj vodi koje je u aprilu poharalo Norvešku ove sedmice je rezultiralo tragedijom kada je igrajući opasnu igru u Francuskoj smrtno stradao 19-godišnji mladić, piše The Local.
Izazov skakanja u more pojavio se tokom aprila, odnosno maja u Norveškoj i Francuskoj te se poput požara proširio društvenim mrežama. Mladi Norvežani su počeli skakati u ledenu vodu, svoj pothvat snimati i izazivati druge da naprave isto. Onaj ko ne izvrši izazov plaća kaznu koja obično uključuje kupnju veće količine alkohola za izazivača.
U francuskoj, kao i u norveškoj inačici igre žrtve izazov moraju izvršiti u roku 48 sati od trenutka kada ga dobiju. U sklopu igre mladići su se posljednjih sedmica bacali u more u lukama poput Dunkirka i Calaisa.
Tragični inicident koji se dogodio u Brittanyju je, vjeruje se, prvi smrtni slučaj povezan s igrom.
Prema izvješćima, mladić je prije skoka zavezao bicikl za nogu kako ga ne bi izgubio u rijeci Vilaine blizu grada Beganne. Rijeka je bila šest metara duboka zbog čega se nije uspio vratiti na površinu.
Nakon smrtnog slučaja, policija je izdala upozorenje mladim korisnicima Facebooka o opasnostima prihvatanja izazova. 'To je tragična i glupa igra', rekao je zamjenik tužitelja Igor Souchu prije nego je pozvao na suzdržanost i oprez oko nove 'ludosti'.