Broj stranaca koji su doputovali u Švicarsku kako bi se podvrgnuli eutanaziji tokom četiri godine udvostručio se, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu za medicinsku etiku (Journal of Medical Ethics).

U 2012. 172 stranca oduzela su sebi, uz stručnu pomoć, život u Švicarskoj, koja ima liberalne propise o eutanaziji. Tri godine ranije, 2009. život je na taj način oduzelo 86 osoba.

Najveći broj stranaca bio je iz Njemačke i Britanije, oko dvije trećine od ukupnog broja, pokazalo je istraživanje.

Eutanazija je ozakonjena u Švicarskoj od 1940-ih, pod uslovom da u njoj asistira neko ko se ne može okoristiti smrću.

“Ubistvo iz milosrđa" također je dozvoljeno u Holandiji, Luksemburgu i Belgiji te nekim američkim saveznim državama no nelegalno je u mnogim zemljama što prisiljava terminalno bolesne osobe u tim zemljama da putuju u inostranstvo kako bi okončale muke bez straha da će njihovi bližnji ili liječnici biti progonjeni.

Sudovi u Britaniji i Francuskoj te Evropski sud za ljudska prava posljednjih se mjeseci bave slučajevima vezanima uz to osjetljivo pitanje.

Neurološka stanja poput paralize, Parkinsona ili multiple skleroze u gotovo pola slučajeva bila su razlog eutanazije, pokazalo je istraživanje.

Porast broja stranaca koji u Švicarsku dolaze na eutanaziju dovela je do žučljivih rasprava u toj zemlji. 2011. birači u Zurichu izjašnjavali su se o prijedlogu zabrane "samoubilačkog turizma" ali su ga odbili. Godinu kasnije nacionalni parlament glasao je protiv prijedloga zakona kojim se trebao otežati postupak eutanazije.

Analiza 611 slučajeva između 2008. i 2012. pokazala je da su na eutanaziju u Švicarskoj doputovali bolesnici iz 31 zemlje a njihova prosječna dob bila je 69 godina.

Gotovo polovina je bila iz Njemačke a 20 posto iz Britanije. Bilježi se ubrzani porast broja ljudi iz Francuske i Italije, prenosi Hina.