Život u stalnom strahu

Narod Gaze dane Ramazanskog bajrama provodi u stalnom strahu od izraelskih napada i smrti. Porodice su u cilju spašavanja od izraelskih napada napravile šatore u okolini bolnice Sifa, a djeca koja dane provode u prašini poručuju da za njih "nema Bajrama", javila je Anadolija.

Radost Bajrama za narod Gaze ostala je ispod ruševina njihovih kuća, zgrada...
Otac devetogodišnjeg Ahmeda Hanija od krpa i posteljine je napravio šator, novi dom za svoju porodicu.
Dječak u poderanim cipelama i prljavoj odjeći mašta o svojoj zelenoj košulji i crnim pantalonama koje su mu kupili roditelji da obuče na Bajram, a koje su ostale ispod ruševina u njihovoj porodičnoj kući, u mjestu Sucaiyye.
Kako kaže za Anadoliju nema radosti za ovaj Bajram, kao ni nove odjeće. 
"U dvorištu bolnice i u ovom šatoru nema Bajrama. Želim se vratiti kući i igrati se sa svojim prijateljima", poručio je dječak Ahmed.
U pocijepanoj i prljavoj odjeći i u malom šatoru priča o svojim prijateljima za koje ne zna da li su živi, ali mu je želja da ih još jednom vidi.
Majka desetoro djece Fatma Hals kazala je da su članovi njene porodice i familije za ovaj Bajram svi na nekom drugom mjestu, te da nema spokoja.
Djevojčica Rafi Huccac dovikivala je u dvorištu bolnice svojoj majci da želi jedno posebno slatko jelo, mamul.
"Koji je grijeh ove djece da Bajram provode u bolnici? Nismo im mogli kupiti ni čokoladu niti dati bajramaluk. Žive u prašini", poručila je majka djevojčice Necat Rafi.
Kako je kazala, Bajram će slaviti kada se vrate svojim kućama.
"Nama ovdje nema Bajrama. Ovdje je život jako težak", kazala je Necat.
Napad na Pojas Gaze počeo je 7. jula kada je izraelska vojska zvanično započela ofanzivu kodnog imena "Zaštitna linija".
Na hiljade granata i bombi je bačeno na Pojas Gaze, a 17. jula Izrael počinje kopneni napad. Od 7. jula pa do danas poginulo je 1.258 osoba, povrijeđeno 7.100. Pogođene su 74 džamije, od kojih je 20 potpuno srušeno.
Hamasovo vojno krilo brigada Izzedin el-Kassam saopćilo je da u sukobima sa Izraelom ubili više od 90 izraelskih vojnika.