Dalekosežne posljedice po budućnost zemlje

Podizanje optužnica protiv vodećih političkih ličnosti na Kosovu za zločine tokom 1999. godine "imaće dalekosežne posljedice po budućnost Kosova", piše danas britanski list " Guardian".

To će takođe, kako se ocjenjuje, "prirediti neprijatnost vladama Sjedinjenih Država i zapadno-evropskih zemalja koje su s oduševljenjem pružale podršku rukovodstvu OVK tokom i poslije rata".

Glavni tužilac za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999. godine, Clint Williamson, rekao je danas predstavljajući izvještaj, da je "sam vrh" Oslobodilačke vojske Kosova" (OVK) bio predmet istrage njegovog tima.

On je takođe naveo da "procesuiranje takvih zločina (trgovine organima)... zahtjeva izvjestan nivo dokaza koje još nismo obezbjedili".

"Poslije 15 godina, imamo čvrstu informaciju da su se te stvari događale, ali ne i fizički dokaz. Nema tijela, nema imena žrtava", rekao je Williamson za "Guardian" i izrazio nadu da će se dodatni dokazi pojaviti narednih mjeseci.

Optužnice ipak ne mogu biti podignute dok se ne formira specijalni sud za te slučajeve, vjerovatno u Holandiji, a njegovo osnivanje je blokirano zbog birokratskih procedura u Evropskoj komisiji i političke krize na Kosovu, navodi britanski list.

Stvaranje specijalnog evropskog suda zahtjevalo bi promjenu kosovskog ustava, a za to je neophodna dvotrećinska većina u parlamentu, podsjeća "Guardian".

Teoretski, osumnjičeni bi mogli da iskoriste svoju političku moć da opstruišu istragu, kaže Williamson, ali napominje da bi se oni onda suočili sa suštinskim otporom unutar samog Kosova.

"Mislim da bi im politički bilo teško da pokušaju da blokiraju to. Ako pristup EU ne funkcioniše, najverovatnija alternativa je nešto što bi formirao Savjet bezbednosti UN, a većina na Kosovu se tome protivi", naveo je Williamson.

Prema njegovim riječima, osumnjičenima bi "teško moglo da prođe da tvrde da djeluju u interesu Kosova, dok se istovremeno protive pravdi da bi spasili svoju kožu".

"Postoji veliki pritisak da se ovaj posao dovrši i ljudi širom političkog spektra su mu pružili javnu podršku, tako da sam ja optimista", poručio je on.