Kiosk

Njemačka štampa se bavi komentarom urednika u listu Bild, koji je napisao kako mu 'islam sve više smeta'. Njegovi pretpostavljeni su se pak distancirali od ove izjave. Listovi pišu i o situaciji u Gazi.

"Najmanje u jednom se kolegi lista Bild am zontag mora dati za pravo: 'Ne treba mi uvozni rasizam', piše on", komentariše list "Der Tagesspiegel" i nastavlja: "U stvari, svaka vrsta rasizma koja ovdje u ovoj zemlji buja je više nego dovoljna. A upravo njegov tekst tako vidno pozicioniran u njegovom listu protiv muslimana i islama je savršen dokaz za to. Jer, autor sigurno nije doseljenik. Kao sin dugogodišnjeg urednika "Frankfurter Allgemeine Zeitung-a" Joahima Festa, Nikolaus Fest je tako na svijet mogao da dođe kao Nijemac.

Građanska religija 'mržnja prema islamu'

Religija nije uvijek prepreka integraciji, ali u slučaju islama svakako jeste, smatra Fest junior i 'prilikom davanja azila i useljavanja bi se eksplicitno morala uzeti u obzir'. Nažalost protiv prepreka u integraciji, kao što je ova građanska religija 'mržnja prema islamu', nema lijeka. Fundamentalisti ove crkve su domaći i protiv njih se ne mogu upotrijebiti strožija pravila kada je riječ o useljavanju. To bi se još i moglo prihvatiti, ali oni su jednostavno imuni na obrazovanje. Šta sve stručnjaci posljednjih godina nisu pisali u vezi sa islamom i njegovom slojevitošću ispoljavanja vjere i načina življenja – kako u Evropi tako i u Njemačkoj. Ali, predrasude su sve jače i ispoljavaju se sve glasnije i produciraju rečenice poput ove: 'Islam mi sve više smeta!'

I onda nekako imate potrebu da odgovorite. Jer, ova rečenica nije rečena u kafani za šankom već napisana na novinskom papiru i zato zahtjeva da se uzme ozbiljno kao prava zamjerka. A to što autor, barem tako piše na stranici bild.de, 'ima zvanje advokata', je nešto od čega vam onda stvarno može pripasti muka“, zaključuje "Der Tagesspiegel".

U međuvremenu "Spiegel Online" prenosi da su se glavni urednik Bilda Kai Dikman i Marion Horn, šefica Nikolausa Festa, distancirali od njegovog komentara objavljenog u nedjeljnom (27.07.) izdanju ovog tiražnog njemačkog lista. "Dikman je", prenosi "Spiegel Online", "na svom Twitteru u nedjelju uveče između ostalog napisao: 'Ko jednu religiju paušalno odbija, on sebi stvara milione i milijarde protivnika, ljudi koji u ogromnoj većini žive mirno'. Marion Horn se na svom Twitteru izvinila napisavši: 'Bild am zontag je povrijedio osjećanja. I sada kažem kratako i jasno: Mi nismo neprijateljski raspoloženi prema islamu', piše "Spiegel Online".