Od 1970. godine

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) je saopćila kako su prirodne nepogode u razdoblju između 1970. i 2012. godine širom svijeta odnijele dva miliona života te prouzrokovale štete u vrijednosti 2,4 triliona dolara, a brojke nastavljaju rasti iz godine u godinu.

Agencija je pregledala ukupno devet hiljada katastrofa koje su vezane uz vremenske promjene i klimu te došla do zaključka kako su uragani i poplave odgovorni za čak 79 posto od ukupnog broja katastrofa.
Katastrofe koje su odnijele najviše života su suša koja je pogodila Etiopiju 1983. godine te poplave u Bangladešu 1970. godine, dok se kao najskuplja katastrofa navodi uragan Katrina koji je 2005. godine pogodio jug SAD-a te uzrokovao štete u vrijednosti od čak 146 milijardi dolara, prenosi portal croenergo.eu.
Glavni sekretar WMO-a, Michel Jarraud, izjavio je: "Ova vrsta nesreća je u porastu u svijetu. Poboljšani sistemi upozorenja pomažu da se spriječi gubitak života, ali društveno-privredni utjecaj katastrofe raste zbog povećane učestalosti i sve veće osjetljivosti ljudskog društva".