Smrtna kazna u SAD-u

Pedesetpetogodišnji Joseph Wood umro je dva sata nakon što je primio novu injekciju za smrtnu kaznu koja je sadržavala nedovoljno testiranu kombinaciju sedativa midazolam i analgetika hidromorfon.

Umjesto 10 minuta, egzekucija, na koju je osuđen Wood je trajala predugo. Njegovi advokati su imali vremena uputiti zahtjev hitnom sudu s ciljem da zaustave izvršenje smrtne kazne.
Više od sat vremena Joseph Wood je dahtao i hroptao, navodi se u sudskom dokumentu.
Joseph Wood je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistava koja je počinio 1989. u Tucsonu kada je ubio bivšu djevojku Debru Dietz i njezina oca Eugenea Dietza.
Nedavno smaknuti Clayton Lockett je umirao 45 minuta, a njegova je smrt izazvala brojne proteste i međunarodna negodovanja.
Nakon toga je predsjednik Barack Obama bio primoran zatražiti reviziju prakse izvršenja smrtne presude, koja je još uvijek u toku. Guverner Arizone Jan Brewer odmah je naredio da se ponovno razmotri postupak usmrćivanja injekcijom.
SAD ima sve većih problema u provođenju smrtne kazne otkad je zabranjen izvoz određenih smrtonosnih hemikalija iz EU i drugih zemalja za američke potrebe. Zbog toga neke države na jugu SAD-a, gdje se izvršava najviše smrtnih kazni, razmišljaju o ponovnom uvođenju električne stolice.