Irac koji je strgnuo izraelsku zastavu

Irski političar Hugh Lewis, koji je prije nekoliko dana skinuo izraelsku zastavu sa jarbola u irskoj luci Dun Laoghaire, u razgovoru za Anadoliju, kaže kako je vijorenje izraelske zastave u njegovoj zemlji uvreda svim Palestincima i svima onima koji tragaju za pravdom.

Prošle sedmice se u pomenutoj irskoj luci održavalo takmičenje jedrilica na kojem je učestvovala i ekipa iz Izraela. Izraelska zastava postavljena je na jarbol pored ostalih zastava. Nakon okončanja takmičenja, političar i zastupnik u općinskom vijeću Hugh Lewis, kako kaže, nije mogao gledati zastavu zemlje koja konstantno ugnjetava i sistematski radi protiv domicilnog stanovništva Palestine, protiv Palestinaca.
Posljednja velika vojna akcija izraelske vojske protiv Palestinaca, koja još uvijek traje, odnijela je na stotine života. Hiljade ljudi je povrijeđeno. Izraelske bombe uništavaju sve, ne praveći razliku između djece, žena, staraca i vojnika.
"U trenutku kada je na stotine građana zahtijevalo uklanjanje izraelske zastave iz luke, bilo je krajnje neprihvaljtljivo da ta zastava ostane na jarbolu", kazao je Lewis, naglasivši kako je mnogo građana upućivalo apele i zahtjve lučkoj upravi da uklone zastavu, no uprkos svemu zahtjevi nisu naišli na pozitivan odgovor. 
"Izraelska zastava, koja je bila ovdje, bila je uvreda za sve Palestince i sve ljude koji tragaju za pravdom. Zbog toga sam ja, zajedno sa nekim palestinskim aktivistima, ušao u luku i skinuo zastavu sa jarbola. Prije dvije sedmice, na protestnoj šetnji za Palestinu u Dublinu, učestvovalo je 3.000 ljudi, dok je prošle sedmice taj broj dostigao 5.000. Podrška Palestini je velika. Da su zvaničnici lučke kompanije prihvatili zahtjeve građana, cijeli slučaj ne bi došao do ove tačke", ističe Lewis.
Hugh Lewis je član ljevičarske stranke "People Before Profit". I ranije je u više navrata podržavao Palestinu i njen narod.
Godine 2011. Lewis je bio na irskom brodu koji je vozio humanitarnu pomoć za Gazu. Međutim, izraelska mornarica je spriječila prolazak tog broda. U januaru 2013. godine otputovao je u Palestinu i posjetio Pojas Gaze.