Pismo shrvanog oca

Otac 17-godišnje djevojke koja je stradala u avionskoj nesreći Malaysia Airlinesa, napisao je otvoreno pismo predsjedniku Rusije, Vladimiru Putinu.

"Hvala vam mnogo, gospodine Putin, vođo separatista i ukrajinske vlade za ubistvo mog jedinog, najdražeg djeteta", napisao je Holanđanin Hans de Borst u otvorenom pismu koje je objavio na svom Facebook profilu.
De Borstova kćerka, Elsemieke, bila je jedna od 298 osoba koje su stradale nakon što je avion Malaysia Airlinesa oboren na tlo u istočnoj Ukrajini. Djevojka je putovala u Maleziju sa svojim polubratom, majkom i očuhom. Niko od njih nije preživio.
"Ona je imala samo 17 godina i bila je učenica gimnazije u Den Haagu. Upravo je krenula na ljetovanje u Maleziju, zajedno sa svojim polubratom, mamom (mojom bivšom ženom) i očuhom… Elsemiek je sljedeće godine trebala završiti svoje finalne ispite, zajedno sa najboljim prijateljicama Julijom i Marinom i radovala se tome! Sve što je željela jeste da upiše fakultet tehničkih nauka, kako bi postala inžinjerka, ali iznenada... ona više nije tu. Nadam se da ste ponosni na sebe jer ste uništili njen, kao i mnoge druge mlade živote. Nadam se da ćete biti u stanju pogledati se u ogledalo", napisao je shrvani otac u svom otvorenom pismu.
Avion Malaysia Airlinesa je putovao iz Amsterdama do Kuala Lumpura, a većina putnika bili su upravo Holanđani.
Mark Rutte, holandski premijer, kazao je u ponedjeljak kako će tijela žrtava biti dovezena u Holandiju, kako bi prošla kroz proces identifikacije.