Stručnjaci šokirali

Stručnjak Alan Diehl objasnio je činjenicu koja je šokirala mnoge kada su pregledavali fotografije s mjesta pada malezijskog aviona.

Na fotografijama stradalih u padu malezijskog aviona u Ukrajini mnoge je šokirala činjenica da je dio putnika bio bez odjeće na sebi.
Stručnjak za zračnu sigurnost Alan Diehl objasnio je razloge ove pojave, piše nymag.com. 'Ako su putnici bez odjeće, to obično znači da je osoba izbačena iz aviona ili je dok je padala bila izložena ekstremno snažnom vjetru brzine od nekoliko stotina kilometara na sat', rekao je i dodao da se u takvim uslovima odjeća jednostavno strgne s tijela.
Ono što se događa putnicima tokom katastrofe poput ove u velikoj mjeri ovisi o tome gdje je osoba sjedila u avionu. Tijelo se razgoliti ako osoba ispadne kroz otvor ili ostane netaknuto ako ostane u dijelu aviona koji 'leprša' pema tlu jer je još uvijek povezan s krilom ili drugim dijelom aviona.
Stručnjak je rekao i da je malezijski avion najvjerovatnije imao brzu dekompresiju, zbog koje su se putnici na tim visinama onesvijestili. Većina tako vjerovatno nije bila pri svijesti dok su padali.