Na mandat od dvije godine

Izbor Argentine i Ruande među nove nestalne članice je zagarantiran, dok je za tri preostala mjesta situacija još neizvjesna.

Članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) birat će u četvrtak pet novih nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, a pretpostavlja se da je izbor Argentine i Ruande zagarantiran, dok je za tri preostala mjesta situacija još neizvjesna.
Za izbor rotirajuće članice potrebno je 129 glasova ili dvije trećine Generalne skupštine UN-a, koju čine 193 članice.
Argentina i Ruanda će sigurno biti izglasane, budući da nijedna od zemalja u njihovim regionima nije izrazila namjeru kandidirati se za mjesto u Vijeću sigurnosti.
U grupi Zapadna Evropa i druge zemlje za to mjesto su se kandidirali Australija, Finska i Luksemburg, ali prve dvije imaju veću podršku, prenosi AFP.
Australija, koja je intenzivno lobirala za to mjesto, do sada je četiri puta bila članica Vijeća sigurnosti, a Finska dva puta.
Za jedno mjesto koje pripada azijsko-pacifičkom regionu bore se Južna Koreja, Butan i Kambodža, pri čemu se vjeruje da Seul ima jasnu prednost.
Dvije godine mandata
Južna Koreja je u kampanji isticala učešće u 19 mirovnih operacija od 1991. godine, dok Kambodža nije vodila aktivnu kampanju, navode diplomate.
Butan nema zvanične diplomatske veze ni sa jednom od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom i SAD-om, što "nije baš dobro polazište za izbor".
Rotirajuće članice se biraju na mandat od dvije godine, a njihov mandat počinje 1. januara.
Novoizabrane članice će zamijeniti Kolumbiju, Njemačku, Indiju, Portugal i Južnoafričku Republiku.
U Vijeću sigurnosti ostaju Azerbejdžan, Gvatemala, Maroko, Pakistan i Togo. Njihov mandat se završava krajem 2013. godine.
Nestalne članice nemaju pravo veta. To pravo imaju samo stalne članice Vijeća sigurnosti - Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i SAD.