Sproazum o stvaranju morskih skloništa

Australija, Novi Zeland, SAD te Evropska unija vrše pritisak na Rusiju za brzi sproazum o stvaranju morskih skloništa na Antarktiku.

Komisija za očuvanje morskih živih resursa na Antarktiku (CCAMLR), koja obuhvata 24 nacije i EU, sastat će se naredne sedmice u Australiji, a Rusija je ključna u zaštiti velikih površina antarktičke divljine.
Na specijalnom samitu CCAMLR u Njemačkoj, u julu ove godine, Moskva je po drugi put blokirala plan za stvaranje okeanskih skloništa na Antarktiku, a ministri brojnih zemalja učesnica pozvali su na novo okupljanje.
"Australija, EU, Novi Zeland i SAD pozvale su na stvaranje zaštićenih morskih oblasti (MPA) u Južnom okeanu, Rossovom moru i istočnom Antarktiku. Osnivanje takvih oblasti izražava viziju svih nacija sa Svjetskog samita o održivom razvoju u Johannesburgu, 2002. godine, te sa konferencije Rio+20, iz 2012.", saopćili su.
CCAMLR je 31 godinu star savez s ciljem nadzora očuvanja i održive eksploatacije Južnog okeana. Na sastanku u Bremerhavenu, Rusija je dovela u pitanje zakonska prava saveza nad Južnim okeanom te tvrdila kako su planirana ograničenja ribolova suviše ograničavajuća. Ostale zemlje su podržale prijedloge o ograničenju.
Jedna od od planiranih zaštićenih oblasti nalazi se između Novog Zelanda i SAD-a, a pokriva površinu od 1,6 miliona kvadratnih kilometara u Rossovom moru. Druge, podržane od Australije i EU, zaštitile bi 1,9 kvadratnih kilometara obalnog područja istočnog Antarktika na strani Indijskog okeana.
Zaštita oblasti, bogatih jedinstvenim vrstama, više bi nego uduplala površinu zaštićenih područja svjetskog okeana. U vodama oko Antarktika živi oko 16 hiljada poznatih vrsta, uključujući kitove, tuljane, albatrose, pingvine te jedinstvene vrste ribe.
Rossovo more i istočni Antarktik su oblasti poznate po nevjerovatnom ekološkom i naučnom značaju.
"Prijedlozi o zaštićenim područjima bazirani su na najboljim dostupnim naučnim istraživanjima, a pružit će jedinstvenu laboratoriju za morska istraživanja te trajnu dobrobit za očuvanje okeana i održivo korištenje njegovih resursa“, saopćili su ministri zemalja članica saveza.
Sastanak CCAMLR održat će se 23. oktobra.