Deseci preminulih

Preduzimaju se sve mjere kako bi se zaštitili hodočasnici od virusa MERS koji je proteklih mjeseci odnio nekoliko desetina života.


Muslimani iz cijelog svijeta su se okupili u Meki povodom godišnjeg hodačašća, hadža.
Blizu dva miliona hodočasnika se uputilo ka obližnjoj dolini Mina, gdje će se moliti prije sutrašnjeg odlaska na brdo Arefat, što je vrhunac hodočašća, a nakon kojeg nastupa Kurban-bajram.
Više od 100.000 vojnika i policajaca brine se za održavanje reda i bezbjednosti.
Mobilisan je i veliki broj pripadnika medicinske i civilne odbrane.
Kao i svake godine nameće se izazov očuvanja zdravlja tako velikog broja vjernika. Ovaj put saudijske vlasti su posebno oprezne.

Deseci preminulih

Preduzimaju se sve mjere kako bi se zaštitili hodočasnici od virusa koji je proteklih mjeseci odnio nekoliko desetina života.
Bliskoistočni respiratorni virus, poznatiji kao MERS, već je zarazio 119 osoba u Saudijskoj Arabiji, a 51 osoba je preminula. Neki nose maske kako bi se zaštitili, dok većina i nije upoznata sa ovom bolešću.
„Više sam bio zainteresovan da izučim kako obaviti hadž... Nisam se raspitivao za bolesti. Već osam dana sam ovdje i dobro se osjećam", kaže hodočasnik Mohamed Saeed.
"Vlasti Saudijske Arabije moraće se suočiti sa nezainteresovanošću javnosti za ovaj problem. U nadolazećim danima milioni hodočasnika će obitavati, putovati i moliti se u pretrpanim prostorima, koji su pogodno tlo za širenje bolesti", javlja iz Meke reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra.
Još jedan od problema vezanih za virus MERS jeste da ni Svjetska zdravstvena organizacija nema mnogo podataka o tome kako se on širi.
Ipak, saudijski ministar zdravstva, tokom obilaska klinika i bolnica u svetom gradu, nije iskazao zabrinutost.
"Želio bih naglasiti da je do ovog trenutka, situacija na hadžu zadovoljavajuća, zdravlje hodočasnika u najboljem je redu. Nema naznaka o širenju epidemije ili zaraznih bolesti, uključujući MERS", rekao je Abdullah Al Rabiah.
U jednoj bolnici doktor Emane pokazuje izolovane prostorije u kojima će se liječiti  bilo koji sumnjiv slučaj.

O virusu se ne zna mnogo

Za sada organizatori hadža mole hodočasnike da koriste maske, te da se pridržavaju osnovnih propisa higijene. Hroničnim bolesnicima preporučeno je da odgode hadž.
„Veoma malo znamo o tome na koji se način virus prenosi. Znamo da se prenosi sa čovjeka na čovjeka, ali način i vrijeme inkubacije virusa još su nejasni. Do danas je zabilježeno najmanje 135 slučajeva MERS-a širom svijeta... Čini se da se virus, ipak, ne prenosi tako lako", kaže pomoćnik ministra zdravstva Zaid Memish.
Bez obzira na ozbiljnost MERS-a, to nije jedini zdravstveni problem vezan za hadž.
Sunčanica i hronične tegobe pokazali su se kao najveći izazovi sa kojima se hodočasnici suočavaju.
Ljekari se nadaju da MERS to neće promijeniti.
Izvor: Al Jazeera