Otkrivena tajna

Prema najnovijim dokazima koje su utvrdili naučnici u Švicarskoj, predsjednik Palestinske Narodne Samouprave i dobitnik Nobelove nagrade za mir umro je uslijed trovanja radioaktivnim materijama tvrde naučnici...

Izvještaj švicarskih naučnika koji su analizirali tvrdnje da je bivši palestinski lider Jaser Arafat ubijen, i sugerišu da je on otrovan.
 
U izvještaju objavljenom u žurnalu "Lanset" objelodanjeno je da su švicarski naučnici, koji su istraživali sumnjive okolnosti Arafatove smrti, našli dokaze o polonijumu 210, visoko radioaktivnom elementu.

Poslije analize mrlja krvi, urina i pljuvačke na Arafatovoj odjeći i četkici za zube, oni su našli visoke nivoe elementa koji je možda upotrebljen za ubistvo.

Arafat je umro u novembru 2004. u 75. godini, nakon što se razbolio mjesec dana ranije. U to vrijeme niko nije mogao da utvrdi od čega boluje, ali nakon kasnijih optužbi za ubistvo njegovo tijelo je ekshumirano u novembru 2012.
 
"Mogu da potvrdim da smo izmjerili neobjašnjiiv, povišen nivo polonijuma 210 u stvarima gospodina Arafata koji su imali fleke bioloških tečnosti", naveo je Direktor Instituta za radiofiziku u Luzani dr Fransoa Bohud koji je vodio istragu.

Objavljen izvještaj u žurnalu "Lanset" takođe potvrđuju nalazi podržavaju mogućnost Arafatovog trovanja polonijumom 210 na osnovi forenzičkih istraživanja, bilo je dovoljno sumnji da se preporuči ekshumacija njegovog tijela 2012.

Polonijum se u prirodi javlja kao oksidno jedinjenje, koje ima srebrnastosivu boju. Godišnje se proizvede oko 40 grama, a najčešće se dobija raspadanjem radona.