Vrijednost milijarde dolara

U Meki je u tijeku projekt izgradnje i modernizacije grada vrijedan milijarde dolara.


Cilj je osigurati više prostora za milijune hodočasnika koji idu na hadž, ali mnogi misle da bi novi projekti mogli ugroziti naslijeđe svetog grada.
Sveti grad Meka pun je kranova. Saudijski dužnosnici kažu da će Meka imati modernu infrastrukturu i jedan od najboljih transportnih sistema na svijetu.

Proširenje i renovacija

Kako bi Meka  trebala izgledati 2020. godine, pokazuje 3D animacija: visoke zgrade, trgovački centri, mostovi i brza željeznica.
U središtu novog projekta je opsežno proširenje Mesdžid ul-Harama, kako bi se smanjila prenapučenost.
"Za saudijske vlasti ovi megaprojekti proširenja i renoviranja u Meki su nužnost kako bi se smjestio sve veći broj hodočasnika. Ipak,  mnogi su zabrinuti da bi neboderi i ogromni kompleksi mogli naštetiti identitetu i tradicionalnoj arhitekturi grada", javlja iz Meke reporter Al Jazeere Hashem Ahelbarra.
Svi su suglasni da se Meka mora modernizirati, ali i da treba zadržati svoju autentičnost.

Kritike hodočasnika

"Došao sam obići Kabu i uživam u duhovnoj strani hodočašća, ali nažalost, cijeli prostor je okupiran visokim zgradama. Razumijem potrebu da se izgrade mjesta za hodočasnike, ali ne mogu jednostavno uništiti spomenike. Čini se da Saudijskoj Arabiji nije stalo do očuvanja povijesnih znamenitosti", smatra Kusayla Zayani.
"Cijeli teren je promijenjen. Planine su poravnate, a to je žalosno. To su iste planine po kojima je poslanik Muhammed čuvao koze i što je bila njegova priprema za poslanstvo", kaže drugi hodočasnik, Masood Cajee.
Gradonačelnik Meke je Osama al-Bar. Pokazuje najstariju fotografiju grada. Snimljena je prije 130 godina. U međuvremenu, sve zgrade pored Kabe su srušene.

Gradonačelnik: gradimo temelje, ali čuvamo identitet

"Ljudi vide velike infrastrukturne projekte i postavljaju pitanja. Moraju shvatiti da mi postavljamo temelje, gradimo ceste, moderniziramo električne vodove i vodovod, a istovremeno se zalažemo za očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta Meke", objašnjava Al-Bar.
Proširenje infrastrukture u Meki i dalje će biti veliki izazov. Jedan je luksuzni hotel izgrađen tamo gdje je nekad stajala osmanlijska tvrđava.
I on bi mogao bi biti srušen u nekom budućem proširenju jer je preblizu Kabe.
Izvor: Al Jazeera