U 88. godini u Californiji

Izumitelj kompjuterskog miša, Doug Engelbart, umro je u 88. godini u Californiji.

Engelbart je kompjuterski miš izumio šezdesetih godina. Napravio ga je od drveta i metalnih točkića te ga patentirao mnogo prije nego se počeo koristiti. Radio je na ranijim inkarnacijama e-maila, obrađivanju riječi i video telekonferencijama na Istraživačkom institutu u Californiji.
Historijski muzej kompjutera je obaviješten o njegovoj smrti putem e-maila, koji je poslala njegova kćerka Christina. Engelbart je bio lošeg zdravlja, a u utorak navečer je umro u snu.
Engelbart je rođen 30. januara 1925. godine u Portlandu u Oregonu. Njegov otac se bavio popravljanjem radiouređaja, a majka je bila domaćica.
Diplomirao je na Državnom univerzitetu u Oregonu. Tokom Drugog svjetskog rata je bio radarski tehničar, a nakon toga je radio za kompaniju Naca. Uz njegovu pomoć je razvijena vladina istraživačka mreža ARPANet, koja je dovela do rođenja interneta.
Od svog izuma, kompjuterskog miša, nije zaradio mnogo novca, jer je patent istekao 1987. godine, prije nego se uređaj počeo masovno koristiti. Dobitnik je Lemelson-MIT nagrade 1997. godine u iznosu od 500.000 dolara, a nagrađen je i 2000. godine Nacionalnom medaljom za tehnologiju zbog njegovog doprinosa u stvaranju presonalnih kompjutera.