Der Spiegel

Evropska unija je bila jedna od meta Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), optužene za špijuniranje svjetskih elektroničkih komunikacija u sklopu programa Prism, piše njemački sedmičnik Der Spiegel u broju od nedjelje.

Der Spiegel temelji svoje optužbe na povjerljivim dokumentima do kojih je došao preko bivšeg američkog savjetnika NSA-e Edwarda Snowdena.
U jednom od tih dokumenata iz septembra 2010. godine koji je obilježen kao "strogo povjerljiv", NSA opisuje kako je špijunirala diplomatska predstavništva Evropske unije u Washingtonu.
Uz mikrofone postavljene u zgradi, izveden je i ulaz u informatičke mreže preko kojih se pratila elektronska pošta i unutrašnji dokumenti.
Predstavništvo EU-a u UN-u je bilo pod nadzorom na isti način, pokazuju ti dokumenti.
NSA je čak proširila svoje operacije do Brisela. Prije više od pet godina sigurnosni stručnjaci EU-a su otkrili sistem prisluškivanja na telefonskoj mreži i internetu u zgradi Justus-Lipsius, glavnom sjedištu Vijeća EU, sve do glavnog štaba NATO-a u Briselu, piše Der Spiegel.
EU je 2003. godine objavila da je otkrila sistem telefonskog prisluškivanja ureda u nekoliko zemalja, među kojima u Francuskoj i Njemačkoj. Nije poznato radi li se o istom slučaju o kojem piše Der Spiegel.
U utorak je Evropska unija tražila od Sjedinjenih Država da joj čim prije odgovori na pitanja o programu američkog nadzora Prism.