I ako se Snowdenu nešto desi

Edward Snowden je, u slučaju da mu se nešto desi, napravio kopije tajnih dokumenata i podijelio ih sa nekoliko osoba širom svijeta, izjavio je ovo Glenn Greenwald, novinar lista The Guardian, koji je i objavio priču o Snowdenu, odnosno o američkom programu prisluškivanja.

Greenwald je kazao da su ovi dokumenti pod zaštitom i da se mogu otvoriti samo pomoću lozinke. Bez obzira na to šta se može dogoditi sa Snowdenom, uključujući i eventualno njegovu smrt, dokumenti će biti objavljeni, odnosno informacije iz njih će procuriti u javnost.
Iako nije poznato koji je tačan broj dokumenata, pretpostavka je da se radi o nekoliko hiljada.
Novinar Greenwald je u razgovoru za The Daily Beast kazao kako mu je Snowden kazao da će u slučaju da se njemu nešto desi nekoliko osoba u svijetu dobiti puni pristup arhivi i dokumentima.
Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da se trenutno najtraženiji čovjek nalazi na aerodromu u Moskvi te da ga ta zemlja neće izručiti SAD-u, uprkos zahtjevima Washingtona.
"Snowden je slobodan čovjek i može ići u koju god zemlju hoće", kazao je Putin.
Greenwald je također kazao da bi ga čudilo da Amerika ne pokušava doći do informacija na njegovom kompjuteru, a naveo je i primjer kako je prije nekoliko dana putem Skypea razgovarao sa kolegom iz Brazila i kazao da će mu poslati neke dokumente, tačnije elektronički zaštićenu kopiju dokumenata, ali to ipak nije učinio. Sutradan je tom prijatelju nestao laptop iz kuće.